500 restaurants minder in 4 jaar tijd


Marktontwikkeling - Ondanks een stijging in 2014 van ruim 200 nieuwe restaurants is het aantal restaurants in de afgelopen 4 jaar met bijna 500 stuks afgenomen naar 15.067. Het aanbod van restaurants is in deze periode verschoven van de traditionele Frans/Nederlandse keuken naar de internationale keuken. De cijfers zijn afkomstig van het Rotterdamse bureau Datlinq, dat de cijfers heeft gepubliceerd in de jongste uitgave van Foodservice XS. Waren Frans/Nederlandse restaurants in 2011 nog goed voor 53% van het totale restaurant aanbod, momenteel is dit minder dan de helft. De Japanse keuken maakte de afgelopen jaren wel een flinke opmars, vooral door de groeiende populariteit van sushi. Dit is ten koste gegaan van de “traditionele Chinees” (-16%). Het aantal Japanse restaurants groeide met 173 naar 364 restaurants. In de provincie Noord-Brabant was de toename het grootst met 34 nieuwe Japanse restaurants. Ook het aantal overige Aziatische restaurants (o.a.Thais, Vietnamees, Indonesisch) groeide in de afgelopen jaren sterk met 18% naar 585 restaurants. In Noord-Holland daalde het aantal Chinese restaurants het sterkst met ruim 20% naar 248 restaurants. Waar het aanbod van restaurants met een Spaanse en mediterrane keuken de laatste jaren met ruim 100 groeide waren ruim 200 restaurants met een Italiaanse, Griekse of Egyptische keuken genoodzaakt om haar deuren te sluiten. Een interessante groei is waarneembaar bij restaurants die zich specialiseren in grill of vis. Deze keukens groeiden met ruim 20%. In Zuid-Holland zijn visrestaurants het populairst met een groei van 42% in de afgelopen 4 jaar. Bron: Datlinq/FoodserviceXS

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid