Afsluiten tankstation mag voortaan door één persoon

PreventieHet afsluiten van een tankstation mag voortaan door één persoon worden gedaan. Daarbij moet echter wel een beveiligingsbedrijf meekijken via een camerabewakingssysteem.

Dit hebben de cao-partners afgesproken. Nu nog moet een tankstation na negen uur ’s avonds worden afgesloten door twee persoon. Dit betekent in de praktijk vaak een medewerker en een beveiliger die naar het station rijdt en daar vanuit zijn auto het afsluiten gadeslaat. Bij een calamiteit belt hij de politie. In de nieuwe cao wordt deze verplichting iets afgezwakt en mogen de beveiligers op afstand mee kijken via live camerabeelden.

Verschillende tankstations en oliemaatschappijen testten al met deze methode, onder meer Total. Zij werken samen met Live View. Live View stelt de politie in staat om tijdens bedreigende of gevaarlijke situaties direct mee te kijken vanuit de meldkamer. Ook kan men tot twee minuten terug in de tijd kijken. De nieuwe maatregel kan op steun van de politiek rekenen. Eerder al zei minister Opstelten dat Live View zich al heeft bewezen als wapen in de strijd tegen overvallen.

Aanpak overvallen krijgt prioriteit
De aanpak van overvallen krijgt prioriteit van het kabinet, want een overval is een ernstig delict dat vaak gepaard gaat met geweld en dat een enorme impact heeft op slachtoffers. Het aantal overvallen is de afgelopen jaren fors teruggedrongen. In de eerste 10 maanden van 2014 daalde dit aantal opnieuw met 24 procent, vergeleken met vorig jaar. Van de overvallen in de eerste tien maanden vonden er een kleine vijftig plaats op tankstations.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Martijn Louws