Albron opent het circulaire paviljoen The Green House

Interieur van The Green House

Duurzaam – Albron heeft met haar partners vanochtend het circulaire paviljoen The Green House geopend. Het onderscheidend horecapaviljoen met haar sluitende circulaire businesscase is een tijdelijk initiatief en staat er voor de komende 15 jaar, plus 1 dag.

De gesprekken over de ontwikkeling van The Green House zijn een jaar geleden gestart. Het horecapaviljoen biedt ruimte aan een restaurant met een eigen urban farm, en een vergadercentrum. Doelstelling van de partners Strukton, Ballast Nedam en Albron is leren van circulariteit en deze kennis delen met andere partijen.

Samen zijn zij een partnerschap aangegaan van minimaal 15 jaar voor de bouw en de exploitatie van The Green House. Strukton en Ballast Nedam als ontwikkelaar, gebouweigenaar, energieleverancier en onderhoudspartij en Albron als horeca conceptontwikkelaar en exploitant. Hun gemeenschappelijke visie over circulariteit en de gezamenlijke kernwaarden: samenwerkingsgericht, inspirerend, efficiënt en toekomstbestendig, zijn in de samenwerkingsovereenkomst opgenomen.The Green House is remontabel; na 15 jaar wordt het verplaatst en is de restwaarde gegarandeerd. 

Circulaire broedplaats

Tijdens de opening viel met regelmaat het woord broedplaats. Vanaf de start is namelijk integraal gekeken naar hoe circulariteit in alle fases het best kon worden toegepast. Hierdoor konden zeer veel innovaties in de praktijk worden gebracht. Met het motto “right to copy” wordt de gehanteerde aanpak actief gedeeld met bezoekers en de branche. Daardoor wordt het de circulaire broedplaats van Utrecht en omgeving.

Om een maximaal haalbare en opschaalbare circulaire business case te bereiken is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van circulaire businessmodellen. Daarnaast wordt de komende 15 jaar blijvend gezocht naar een nog duurzamere exploitatie, bereidingswijzen en ingrediënten. De zoektocht stopt dus niet bij de opening, maar gaat tijdens de exploitatie gewoon door. Als een ‘living lab’, waardoor de successen ook toegepast kunnen worden in andere omgevingen.

In de aankomende @FoodClicks meer over dit circulaire initiatief. Nog geen abonnee? Klik hier.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek