BBROOD en Marqt gaan zeewierbrood verkopen


Zeewier - Seamore en de bakkers van BBROOD hebben samen zeewierbrood ontwikkeld dat via de BRROOD-zaken en supermarktketen Marqt gaat worden verkocht. Oprichter van Seamore is Willem Sodderland. Hij ziet in zierwier en de 10.000 verschillende beschikbare soorten wereldwijd, een oplossing voor het huidige voedselsysteem. “Als we blijven eten en voedsel verbouwen zoals we dat vandaag doen zijn er in 2050 vier planeten nodig om iedereen voldoende gezond en veilig eten te kunnen bieden. Daarom moeten we niet alleen naar het land kijken, maar ook naar de oceaan. Nu wordt slechts 2.5% van het eten uit de oceaan gehaald, terwijl die vol zit met zeewier.” Volgens Sodderland is zeewier een soort ‘superfood’, want het is een grote bron van eiwit. Daarnaast is het een duurzaam gewas omdat er alleen zon en zeewater voor nodig zijn om snel te groeien en absorbeert het veel CO2. Ook zeewierpasta Sinds 2015 is Sodderland al bezig om zeewier in te zetten als ingrediënt voor alledaags eten. Zo ontwikkelde hij zeewieralternatieven voor pasta en bacon, wat inmiddels ook al in 8 landen wordt verkocht. Toen Carel Callenbach, hoofd productontwikkeling bij Seamore, met wat restdeeg van een zeewierwrap besloot brood te bakken, was dat aanleiding er eens serieuzer naar te gaan kijken. Samen met de bakker van BBROOD werd vervolgens het zeewierbrood ontwikkeld. Renee Pater, oprichter van BBROOD: ”Wij proberen met BBROOD vaak het verschil te maken, met meer dan smaak alleen. Ook op het gebied van duurzaamheid. Als je wereldwijd 15% van het bloem in brood kan vervangen door zeewier, is het mogelijk om land te onttrekken aan de voedselproductie en teruggeven aan de natuur. Sodderland en ik zaten ook meteen op een lijn: dit moest een toegankelijk brood voor elke dag worden. Waar je ook gewoon je plak kaas of hagelslag op doet”. Gezonder? Zeewier heeft bijzondere stoffen die dezelfde werking hebben als gluten. Daardoor kan je een percentage bloem vervangen zonder in te leveren op de elasticiteit en blijft het deeg goed te verwerken, volgens Callenbach. En qua gezondheid? Seamore's zeewierbrood heeft 50% minder zout dan gewoon brood en ook minder koolhydraten en calorieën, maar meer ijzer, calcium, jodium en vezels. Bron: @FoodClicks Zeewier - Seamore en de bakkers van BBROOD hebben samen zeewierbrood ontwikkeld dat via de BRROOD-zaken en supermarktketen Marqt gaat worden verkocht. Oprichter van Seamore is Willem Sodderland. Hij ziet in zierwier en de 10.000 verschillende beschikbare soorten wereldwijd, een oplossing voor het huidige voedselsysteem. “Als we blijven eten en voedsel verbouwen zoals we dat vandaag doen zijn er in 2050 vier planeten nodig om iedereen voldoende gezond en veilig eten te kunnen bieden. Daarom moeten we niet alleen naar het land kijken, maar ook naar de oceaan. Nu wordt slechts 2.5% van het eten uit de oceaan gehaald, terwijl die vol zit met zeewier.” Volgens Sodderland is zeewier een soort ‘superfood’, want het is een grote bron van eiwit. Daarnaast is het een duurzaam gewas omdat er alleen zon en zeewater voor nodig zijn om snel te groeien en absorbeert het veel CO2. Ook zeewierpasta Sinds 2015 is Sodderland al bezig om zeewier in te zetten als ingrediënt voor alledaags eten. Zo ontwikkelde hij zeewieralternatieven voor pasta en bacon, wat inmiddels ook al in 8 landen wordt verkocht. Toen Carel Callenbach, hoofd productontwikkeling bij Seamore, met wat restdeeg van een zeewierwrap besloot brood te bakken, was dat aanleiding er eens serieuzer naar te gaan kijken. Samen met de bakker van BBROOD werd vervolgens het zeewierbrood ontwikkeld. Renee Pater, oprichter van BBROOD: ”Wij proberen met BBROOD vaak het verschil te maken, met meer dan smaak alleen. Ook op het gebied van duurzaamheid. Als je wereldwijd 15% van het bloem in brood kan vervangen door zeewier, is het mogelijk om land te onttrekken aan de voedselproductie en teruggeven aan de natuur. Sodderland en ik zaten ook meteen op een lijn: dit moest een toegankelijk brood voor elke dag worden. Waar je ook gewoon je plak kaas of hagelslag op doet”. Gezonder? Zeewier heeft bijzondere stoffen die dezelfde werking hebben als gluten. Daardoor kan je een percentage bloem vervangen zonder in te leveren op de elasticiteit en blijft het deeg goed te verwerken, volgens Callenbach. En qua gezondheid? Seamore's zeewierbrood heeft 50% minder zout dan gewoon brood en ook minder koolhydraten en calorieën, maar meer ijzer, calcium, jodium en vezels. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid