Cafetaria’s en snackbars behalen met 6,1% omzetplus beste kwartaal sinds 2010


Fastfood - Cafetaria’s, snackbars en andere professionele frituurbedrijven hebben in de maanden april, mei en juni het beste kwartaal sinds 2010 behaald. De omzet groeide met 6,1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit het maatwerkrapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat in opdracht van vakvereniging ProFri elk kwartaal wordt opgesteld. Voorzitter Hans Hus van ProFri is opgetogen. “We komen van ver. Ik herinner me nog levendig dat we enkele jaren geleden een kwartaalcijfer hadden van min 3,5. Ook de laatste jaren toonden de kwartaalcijfers nog vaak een matige groei. Dit kwartaalcijfer is echt goed nieuws, ook omdat de groei niet alleen komt uit hogere prijzen, maar er ook meer producten werden verkocht.” Tweedeling De frituurbranche vertoont echter een tweedeling. "De tweedeling in onze branche van 5700 bedrijven is nog altijd groot", zegt Hus. "Er zijn ettelijke honderden bedrijven die het nog aanmerkelijk beter doen dan het gemiddelde CBS-cijfer. Er zijn veel bedrijven die groeien met royale dubbele cijfers. Daar tegenover staan echter bedrijven die het nog altijd moeilijk hebben. Alleen de ondernemers die tijdig investeerden, meebewegen met de markt en op goede locaties zitten profiteren van de groei.” Winstgevendheid Overigens was de branche hard toe aan een substantiële omzetgroei, zo stelt Hus. “Omzet is één ding, maar uiteindelijk draait het natuurlijk om de winstgevendheid,” zegt de ProFri-voorzitter. De afgelopen jaren liep bij veel bedrijven in de sector de winstgevendheid terug. “Deze nam af door hogere personele kosten”, aldus Hus. “Als je ziet hoe groot het gebrek aan kundig personeel is, zullen deze lasten de komende tijd ongetwijfeld verder oplopen. Daarnaast investeerden veel bedrijven in nieuwe activiteiten, zoals maaltijdbezorging. Dat levert niet alleen in het begin extra kosten op, maar bovendien is de winstmarge lager dan op gerechten die afgehaald worden. Kortom: de winstgevendheid blijft een aandachtspunt.” Volgens het CBS telt Nederland zo’n 14.000 fastfoodrestaurants waaronder cafetaria’s, snackbars, lunchrooms en ijssalons. Bron: @FoodClicks Fastfood - Cafetaria’s, snackbars en andere professionele frituurbedrijven hebben in de maanden april, mei en juni het beste kwartaal sinds 2010 behaald. De omzet groeide met 6,1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit het maatwerkrapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat in opdracht van vakvereniging ProFri elk kwartaal wordt opgesteld. Voorzitter Hans Hus van ProFri is opgetogen. “We komen van ver. Ik herinner me nog levendig dat we enkele jaren geleden een kwartaalcijfer hadden van min 3,5. Ook de laatste jaren toonden de kwartaalcijfers nog vaak een matige groei. Dit kwartaalcijfer is echt goed nieuws, ook omdat de groei niet alleen komt uit hogere prijzen, maar er ook meer producten werden verkocht.” Tweedeling De frituurbranche vertoont echter een tweedeling. "De tweedeling in onze branche van 5700 bedrijven is nog altijd groot", zegt Hus. "Er zijn ettelijke honderden bedrijven die het nog aanmerkelijk beter doen dan het gemiddelde CBS-cijfer. Er zijn veel bedrijven die groeien met royale dubbele cijfers. Daar tegenover staan echter bedrijven die het nog altijd moeilijk hebben. Alleen de ondernemers die tijdig investeerden, meebewegen met de markt en op goede locaties zitten profiteren van de groei.” Winstgevendheid Overigens was de branche hard toe aan een substantiële omzetgroei, zo stelt Hus. “Omzet is één ding, maar uiteindelijk draait het natuurlijk om de winstgevendheid,” zegt de ProFri-voorzitter. De afgelopen jaren liep bij veel bedrijven in de sector de winstgevendheid terug. “Deze nam af door hogere personele kosten”, aldus Hus. “Als je ziet hoe groot het gebrek aan kundig personeel is, zullen deze lasten de komende tijd ongetwijfeld verder oplopen. Daarnaast investeerden veel bedrijven in nieuwe activiteiten, zoals maaltijdbezorging. Dat levert niet alleen in het begin extra kosten op, maar bovendien is de winstmarge lager dan op gerechten die afgehaald worden. Kortom: de winstgevendheid blijft een aandachtspunt.” Volgens het CBS telt Nederland zo’n 14.000 fastfoodrestaurants waaronder cafetaria’s, snackbars, lunchrooms en ijssalons. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid