Cateringbranche heeft moeilijk jaar achter de rug; institutioneel uitzondering met 6% plus


Catering - De cateringbranche in Nederland herstelt zich moeizaam van de crisis. Het aantal opdrachtgevers is met 6% afgenomen en het aantal locaties met 9%. Hoewel de branche als geheel over 2015 een omzetdaling van 2% laat zien, is de institutionele catering een positieve uitzondering met een omzetplus van ruim 6%. Dit blijkt uit cijfers in het Jaarrapport 2015 van Veneca, de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties. Volgens de brancheorganisatie zijn de effecten van de aantrekkende econome in Nederland onvoldoende terug te vinden in de cateringbranche. De omzetdaling is in 2015 minder scherp dan in de crisisjaren maar toch nog altijd 2%. Bedrijfscatering, met ruim 752 miljoen euro veruit het grootste segment binnen catering, laat in 2015 een omzetdaling van 2,4% zien. Ook is het aantal opdrachtgevers in bedrijfscatering met 6% afgenomen en het aantal locaties met 9%. Volgens Veneca is dit het gevolg van de tendens om te centraliseren. Opdrachtgevers sluiten locaties om meer geconcentreerd op één locatie de activiteiten uit te voeren. Dit is ook terug te zien in de gemiddelde omzet per opdrachtgever, die met 3% is toegenomen. De beweging naar grotere locaties is terug te zien in de groei van het aantal cateringmedewerkers per locatie. Locaties met 50 of meer werknemers zijn gegroeid met 13%, terwijl het aantal locaties met 1 tot 4 werknemers met 9% afnam. Zorg Goed nieuws daarentegen uit de institutionele sector. Het omzetaandeel groeiende hier in 2015 verrassend met ruim 6% tot een omzet van 70,7 miljoen euro. Zorgcatering maakt op het totaal 10% van de omzet uit. Dit in tegenstelling tot andere landen waar het juist het grootste aandeel betreft. Uit eerder onderzoek kwam naar voren dat zorgorganisaties het moeilijk vinden om dit werk uit handen te nemen van eigen werknemers. Het lijkt er nu op dat zij de cateringmarkt als goede partner voor gezondheidsbevordering hebben ontdekt en kansen bieden aan cateraars. Vorig jaar was er eveneens een flinke groei van dit segment. Of deze trend van uitbesteding in de zorg zal doorzetten, is volgens Veneca nog wat te vroeg om te concluderen. Onderwijs Het onderwijs heeft, zo blijkt uit het Jaarrapport van Veneca, veel moeite de weg naar de cateringorganisaties te vinden. Er is nauwelijks traditie, zeker niet in het basis- en voortgezet onderwijs. Onderwijscatering noteerde in 2015 een omzetdaling van 5,5%. In vergelijking met voorgaand jaar is er echter weer een beweging omhoog. De opdrachtgevers zijn vooral hbo en wo-onderwijs. Hier wordt heel scherp gewerkt en wordt er uitgegaan van volledig eigen ondernemerschap en dus eigen risico, met tegelijkertijd wel eisen aan wat er geleverd wordt. Het vergt voor bedrijven vaak grote investeringen voor er iets kan worden terugverdiend. Een moeilijk, maar ook uitdagend segment, concludeert Veneca. Bron: Veneca/@FoodClicks Catering - De cateringbranche in Nederland herstelt zich moeizaam van de crisis. Het aantal opdrachtgevers is met 6% afgenomen en het aantal locaties met 9%. Hoewel de branche als geheel over 2015 een omzetdaling van 2% laat zien, is de institutionele catering een positieve uitzondering met een omzetplus van ruim 6%. Dit blijkt uit cijfers in het Jaarrapport 2015 van Veneca, de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties. Volgens de brancheorganisatie zijn de effecten van de aantrekkende econome in Nederland onvoldoende terug te vinden in de cateringbranche. De omzetdaling is in 2015 minder scherp dan in de crisisjaren maar toch nog altijd 2%. Bedrijfscatering, met ruim 752 miljoen euro veruit het grootste segment binnen catering, laat in 2015 een omzetdaling van 2,4% zien. Ook is het aantal opdrachtgevers in bedrijfscatering met 6% afgenomen en het aantal locaties met 9%. Volgens Veneca is dit het gevolg van de tendens om te centraliseren. Opdrachtgevers sluiten locaties om meer geconcentreerd op één locatie de activiteiten uit te voeren. Dit is ook terug te zien in de gemiddelde omzet per opdrachtgever, die met 3% is toegenomen. De beweging naar grotere locaties is terug te zien in de groei van het aantal cateringmedewerkers per locatie. Locaties met 50 of meer werknemers zijn gegroeid met 13%, terwijl het aantal locaties met 1 tot 4 werknemers met 9% afnam. Zorg Goed nieuws daarentegen uit de institutionele sector. Het omzetaandeel groeiende hier in 2015 verrassend met ruim 6% tot een omzet van 70,7 miljoen euro. Zorgcatering maakt op het totaal 10% van de omzet uit. Dit in tegenstelling tot andere landen waar het juist het grootste aandeel betreft. Uit eerder onderzoek kwam naar voren dat zorgorganisaties het moeilijk vinden om dit werk uit handen te nemen van eigen werknemers. Het lijkt er nu op dat zij de cateringmarkt als goede partner voor gezondheidsbevordering hebben ontdekt en kansen bieden aan cateraars. Vorig jaar was er eveneens een flinke groei van dit segment. Of deze trend van uitbesteding in de zorg zal doorzetten, is volgens Veneca nog wat te vroeg om te concluderen. Onderwijs Het onderwijs heeft, zo blijkt uit het Jaarrapport van Veneca, veel moeite de weg naar de cateringorganisaties te vinden. Er is nauwelijks traditie, zeker niet in het basis- en voortgezet onderwijs. Onderwijscatering noteerde in 2015 een omzetdaling van 5,5%. In vergelijking met voorgaand jaar is er echter weer een beweging omhoog. De opdrachtgevers zijn vooral hbo en wo-onderwijs. Hier wordt heel scherp gewerkt en wordt er uitgegaan van volledig eigen ondernemerschap en dus eigen risico, met tegelijkertijd wel eisen aan wat er geleverd wordt. Het vergt voor bedrijven vaak grote investeringen voor er iets kan worden terugverdiend. Een moeilijk, maar ook uitdagend segment, concludeert Veneca. Bron: Veneca/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Compass Group nieuwe horecapartner WEC

Catering - Compass Group Nederland en het WEC (Werelderfgoedcentrum Waddenzee) gaan een samenwerking aan. Als de nieuwe horecapartner van het WEC zal Compass Group Nederland een bijzonder horecaconcept ontwikkelen dat de schoonheid en het belang van het Waddengebied weerspiegelt.

Lees bericht


Sodexo en WNF zetten ‘aardig eten’ op de kaart

Catering - Vanaf  maandag, 15 april, gaan food & facilitair dienstverlener Sodexo en WWF-NL een samenwerking aan om Nederlandse werknemers duurzamer en gezonder te laten eten. Met deze samenwerking worden in ruim 100 bedrijfsrestaurants gerechten die minder impact hebben op natuurverlies en klimaatverandering onder de aandacht gebracht.

Lees bericht

CIRFOOD nieuwe cateraar Evides Waterbedrijf

Catering - Evides is na Vitens het tweede waterbedrijf in het portfolio van CIRFOOD. De cateraar uit Hoofddorp breidt hiermee het portfolio in het B&I segment wederom verder uit.  Evides heeft CIRFOOD als nieuwe horecapartner gecontracteerd voor zowel de restaurant als de banqueting voor de locaties Kralingen en Spijkenisse.

Lees bericht

Foodsector bewust van invloed Gen-Z maar actie blijft uit

Onderzoek – In de foodsector is meer dan de helft (63%) zich ervan bewust dat Gen-Z andere behoeftes en wensen heeft op het gebied van buitenshuis eten. Toch past niet iedereen zich direct aan op de opkomst van met name Gen-Z. Dit blijkt uit onderzoek van de GROUP7 Professional Community onder respondenten uit Nederland (443), uit de segmenten Horeca, Fastservice en Catering, dat...

Lees bericht


Leo catering lanceert lifestyle visie met Mind&Health

Catering - Leo catering start met lifestyle visie, waarbij het streven naar een integraal gezonde levensstijl centraal staat. Leo catering is van mening dat het als cateraar meer kan bijdragen aan vitaliteit dan alleen met voeding en heeft daarvoor een partnership gesloten met Mind&Health.  

Lees bericht

FHC Formulebeheer viert landelijke meewerkdag

Formulenieuws - FHC Formulebeheer, de franchisegever van de cafetariaformules Family, Foodmaster en het scholencateringconcept VITAL, heeft haar landelijke meewerkdag gehouden. Vanuit het hoofdkantoor, van inkoop tot marketing, hebben alle medewerkers van FHC Formulebeheer zich een dag lang ingezet bij diverse vestigingen door heel het land.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid