Deelnemers Duurzaam Gezond verminderen verspilling met de helft


Congres - Duurzaam Gezond - een Duits-Nederlands project in de regio Arnhem en Nijmegen om verspilling van voedsel te verminderen – heeft bij de deelnemende zorginstellingen geleid dat de voedselverspilling tot bijna de helft is gereduceerd. Op woensdag 28 januari a.s. vindt van 13.30 uur tot 16.30 uur in de Tuinzaal van Radboudumc het seminar ‘Slimmer eten en drinken in de zorg’ plaats, dat het einde markeert van het succesvolle project. Tijdens het ruim één jaar durende traject brachten de deelnemende zorginstellingen - het St. Antonius Hospital in Kleve, het Radboudumc, het Regina-Pacis Haus in Kevelaer en Insula Dei Huize Kohlmann in Arnhem - hun voedselverspilling met bijna de helft terug, wat resulteerde in een forse kostenreductie. Basis van de besparing vormden een aantal verbetermaatregelen, variërend van herziene portiegroottes tot een gerichtere intake van ziekenhuispatiënten. Aanleiding voor ‘Duurzaam Gezond’ was het besef dat patiënten in zorginstellingen gebaat zijn bij het nuttigen van verse, duurzame en smaakvolle maaltijden in een prettige ambiance. Zorginstellingen die daarbij ook nog eens regionale producten voorschotelen, versterken hun band met de lokale samenleving en dragen bij aan een schoner milieu. Deelnemende zorginstellingen gooiden minder voedsel weg, kochten minder voedsel in en waren minder geld kwijt aan afvalverwerking. Dit leidde tot aanzienlijke kostenbesparingen. Bijzonder aan ‘Duurzaam Gezond’ is de integrale kijk op de relatie tussen duurzaamheid en kosten. Zo zijn bijvoorbeeld aspecten als het inkoopproces, de manier van maaltijdbereiding en de communicatie tussen zorg- en keukenmedewerkers meegenomen. Tijdens het seminar gaan verschillende praktijkmensen in op de belangrijkste onderzoeksresultaten. Vertegenwoordigers van deelnemende zorginstellingen vertellen over de succesvolle aanpak van voedselverspilling in hun organisatie. Verder krijgen deelnemers tips & tricks aangereikt om zelf met een ‘voedselplan’ aan de slag te gaan. Bijzondere aandacht is er voor het thema ‘de psychologie van het kiezen’. Duurzaam Gezond  is een grensoverschrijdende samenwerking tussen Stichting Landwaard, Stichting Diverzio en ISUN Fachhochschule Münster. De door Diverzio ontwikkelde integrale methode voor verbetering van zorgmaaltijden werd doorontwikkeld en met de Fachhochschule onderzocht en getest bij de Nederlandse en Duitse instellingen. Bron: Diverzio

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid