E-roken leidt tot discussies in horeca

Roken - De elektronische sigaret, ofwel e-sigaret zorgt voor veel onduidelijkheid in restaurants. In de horecagelegenheden, waar al sinds enige tijd een rookverbod geldt, ‘dampen’ gasten steeds vaker, wat in sommige gevallen leidt tot verwondering en irritatie bij andere eters.

Dit stelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) desgevraagd tegenover @FoodClicks. De e-sigaret is een opkomend fenomeen. Ze zijn er in alle soorten en maten en worden vooral gekocht om het gemak. “Ja, een e-sigaret is toegestaan in de horeca. De e-sigaret bevat geen tabak en valt daarom ook niet onder de Tabakswet”, aldus woordvoerder Joris Prinssen van KHN. Bovendien gaat in dit geval ook artikel 11a van de Tabakswet niet op, welke toeziet op de verplichting van de werkgever om de werknemer te voorzien in een werkplek waarin zij vrij zijn van hiner of overlast door roken van anderen. Prinssen: “Wij zijn de afgelopen maanden ettelijke keren gebeld door ondernemers met de vraag hoe zij moeten omgaan met de e-sigaret. Het blijkt dat deze vaker leidt tot discussie.”

Gasten van restaurants verbazen zich volgens Prinssen in toenemende mate over het zogenoemde dampen. “Men is inmiddels gewend dat er niet meer mag worden gerookt in de horeca en als er dan aan een andere tafel toch wordt gerookt, dan vindt men dat vreemd.” Het elektronisch roken leidt in sommige gevallen zelfs tot irritatie, zo bevestigt de woordvoerder van KHN. “De meeste
ondernemers willen duidelijk zijn en daarom kunnen zij in de huisregels opnemen dat ze de e-sigaret niet wensen in hun horecabedrijf”, adviseert Prinssen.

Bron: FoodClicks

Auteur: Martijn Louws