Eerste innovaties uit IPC-project zien levenslicht


Ontwikkeling - De eerste producten die voortkomen uit het innovatieprogramma ‘Sport, Voeding en Gezondheid’ zijn bekend. Het gaat om Sportbrood, eiwitverrijkte koekjes, dranken en snacks met soja-shreddies als ingrediënt. In het tweejarige Innovatie Prestatie Contract (IPC) project hebben dertien bedrijven en kennisinstellingen samengewerkt. Uit onderzoek is gebleken dat sporters, ouderen en patiënten vaak behoefte hebben aan aangepaste voeding. Vooral extra eiwitten voor een sneller herstel van spieren zijn nodig. In het innovatieprogramma Sport, Voeding en Gezondheid (IPC) binnen de regio Food Valley, is samengewerkt om productinnovaties te realiseren rondom sport, voeding en gezondheid. Naast toepassing in de sport heeft het programma zich ook gericht op toepassing in de zorg. De samenwerking heeft een reeks nieuwe producten, kennis, technologie en methoden opgeleverd. De producten die zijn gepresenteerd zijn Sportbrood, Bakels Senior en Millets Place: een energierijkbrood met een uitgebalanceerde combinatie van functionele ingrediënten, namelijk volkorenmeel uit tarwe en teff, lijnzaad en suikers uit cranberries, rozijnen en banaan. Tijdens het WK voetbal in Brazilië en de Olympische Spelen in Sochi hebben diverse sporters het Sportbrood gegeten. Het brood is binnenkort verkrijgbaar in verschillende sportkantines. Daarnaast eiwitverrijkte tussendoortjes van Carezzo. Deze producten werden onlangs ook getoond op de beurs ZorgTotaal. Het gaat hier om een assortiment banket met fruitvulling en extra eiwitten, elk van de producten heeft een portiegrootte van circa 65 gram en bevat het hoge gehalte van 10 gram eiwit. Verder is er ontwikkeld Soja shreddies met vleesvervangers van Ojah: een eiwitverrijkt ingrediënt voor toepassing in snacks. Bijzonder hieraan is dat het een product is dat lang houdbaar is op kamertemperatuur. De deelnemende bedrijven hebben samen €600.000 bijgedragen in het ICP-project. Het ministerie van Economische Zaken heeft het programma extra gesteund met ruim €360.000 euro. Binnen dit programma hebben de deelnemers zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de kennis en netwerken via de ondersteunende organisaties om de ontwikkeling en reikwijdte van hun innovaties te vergroten. De deelnemende bedrijven zijn: Bakels Senior, Bodec Food Tech, Carezzo, Culios, Easy Europe, Foodcase, Lead Pharma Medicine, Lekker Brood, Millets place, NIZO food research, Ojah, TOP en Winclove. Advies en begeleiding werd door Food Valley NL in samenwerking met Alliantie Voeding Gelderse Vallei, InnoSport NL en Ontwikkelingsmaatschappij Oost NV geboden. Bron: Food Valley

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid