Foodstep komt met monitor gezonder eten en drinken

Catering - Of het nu de Gezonde Schoolkantine of de Gezonde Sportkantine is, de samenstelling van het assortiment en de presentatie hiervan is het uitgangspunt van die programma’s, niet de mate waarin de gezonde producten ook daadwerkelijk worden geconsumeerd. Om die reden is Foodstep de monitor gezonder eten en drinken gestart. Daar wordt de inkoop en dus (indirect) de consumptie gemeten.

De nieuwe monitor van onderzoeksbureau Foodstep is een interactieve tool die aan de hand van objectieve parameters meet hoe gezond en duurzaam er wordt ingekocht, maar ook hoeveel nutriënten als suiker, zout en verzadigde vetten er wordt ingekocht. De gezondheid en duurzaamheid worden gemeten aan de hand van de Schijf van Vijf en de duurzaamheidscriteria van het expertisecentrum voor aanbestedingen van de overheid, PianOo. Om de gezondheid te meten kijkt Foodstep op productniveau of een product binnen de Schijf van Vijf valt aan de hand van de nutriënten van een product. Vervolgens meet de monitor het inkoopvolume (of de inkoopwaarde) van elk product, zodat een locatie in één oog opslag kan zien wat het percentage gezonde voeding is van hetgeen dat zij inkopen. Ook meet de monitor de hoeveelheid zout of suiker er door een schoolkantine ingekocht wordt met zijn producten. Zo kan men ook doelstellingen opstellen om dit voor de aankomende periode te verminderen. Met de monitor kun je dus op artikelniveau de bewuste of gezonde keuze maken.

De monitor maakt daarmee een professionaliseringsslag bij groothandels en cateraars mogelijk, omdat het meer inzicht geeft in de daadwerkelijke consumptie. Een gezond artikel aanbieden alleen betekent niet dat de scholieren het kopen en de minder gezondere artikelen laten staan. Ook minder gezonde artikelen minder zichtbaarheid of minder breed zetten zegt niets als vervolgens dit product zes keer per dag moet worden bijgevuld. Uiteindelijk draait het om het volume per artikel, realiseert Foodstep zich ook. Vandaar de lancering van de Monitor Gezonder Eten en Drinken.

Bron: @FoodClicks

 


 

Auteur: Martijn Louws