FSIN-directeur Grievink: ‘CBS-cijfers zorgen voor verwarring’


Marktcijfers – De cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek elk kwartaal publiceert over de horeca, zorgen voor verwarring. Dat schrijft Foodservice directeur Jan Willem Grievink vandaag op de website van het FSIN. Hij roept het CBS om in gesprek te gaan met de industrie en accountants. Al vele kwartalen slaat het CBS de plank volledig mis, zo laat hij weten, ‘zoals ook nu weer met de recente publicatie van de horecacijfers. Volgens de onderzoekers was er in 2014 sprake van 5,6% groei. Dat was volgens hen een record. De hele foodsector weet dat dit cijfers 'onzinnig' is. Het verschil in cijfers komt omdat het CBS anders registreert. Sinds een jaar worden de cijfers van het CBS gebaseerd op de belastingaangiften van ondernemers. Punt is alleen dat daarin alles wordt meegerekend van fietsen- en kamerverhuur tot allerlei nevenactiviteiten en niet alleen van eten en drinken. Daarmee vervuilt het CBS de werkelijke omzetten. Het FSIN baseert zich vooral op concrete foodomzetten van klanten van grossiers en leveranties van grossiers aan die klanten. En als controle heeft het instituut de omzetten van formules en ondernemers. Bovendien wordt als extra controle op de cijfers de consumentenpanels van GfK ingezet en de omzet van fabrikanten die al of niet rechtstreeks aan de horeca leveren. Volgens Grievink zijn bedrijven in de sector het zat om aan hun directies steeds maar weer te moeten uitleggen dat de cijfers van het CBS dramatisch afwijken van de werkelijkheid. In sommige gevallen is de afwijking wel 5 tot 6 procent. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid