FSIN: "Horeca en catering fors in de min"

Buitenshuis consumptie - De consumptie buitenshuis zal in 2012 opnieuw een flinke veer laten. In zijn Foodservice Beleidsmonitor voorspelt FoodService Instituut Nederland (FSIN) dat het jaar 2012 zal eindigen met 2,2 procent minder omzet vergeleken bij vorig jaar. Met name de klassieke horeca en de catering geven negatieve cijfers te zien. De klassieke horeca verliest 262 miljoen euro omzet, de catering 132 miljoen.

De sector gemaksvoeding buitenshuis deelt niet in de malaise. FSIN verwacht dat de omzet in 2012 ongeveer op peil zal blijven. Gezien de groei van het aantal outlets in deze categorie in de laatste jaren, is ook dit echter geen resultaat om over naar huis te schrijven. FSIN taxeert dat de consumptie buitenshuis in absolute bedragen totaal 394 miljoen euro minder zal bedragen als in 2011.

Bij de at home-consumptie gaat het vooral de supermarkten bijzonder voor de wind. FSIN verwacht dat zij zelfs 537 miljoen euro in de plus zullen zitten over heel 2012 gerekend. Bij de thuisconsumptie zien de speciaalzaken (zoals bakkers en slagers) en de warenmarkt echter wel vele tientallen miljoenen euro's aan bestedingen wegvloeien. Toelichting van FSIN: "De consument is in 2012 duidelijk meer thuis gaan besteden in plaats van buitenshuis. Als we daarbij ook nog een gemiddelde prijsstijging van 2,1 procent meerekenen, houdt dat dus in dat de consument flink goedkoper is gaan eten."

Auteur: Ubel Zuiderveld