‘Gefrituurde gerechten definitief verbannen uit de sportkantine’


Sportkantines - Friet, frikandellen, kroketten en andere gefrituurde producten moeten definitief worden verbannen uit de Nederlandse sportkantines. Dit vinden vakvereniging ProFri en kenniscentrum het Nederlands Frituurcentrum. De brancheorganisaties reageren hiermee op een onderzoek dat de NOS en de regionale omroepen maandag publiceerden. ‘Voor gefrituurde gerechten ga je naar de vakspecialist. Frituren is een vak voor professionals. Dat kun je niet overlaten aan goedwillende vrijwilligers van sportverenigingen’, zo stellen de belangenorganisaties. Het onderzoek van de omroepen richtte zich op het gezondheidsbeleid van de sportclubs in Nederland. Hieruit kwam naar voren dat bij een grote meerderheid van de sportverenigingen langs de lijn gewoon gerookt mag worden. Daarnaast blijken veel sportkantines volop bier en andere alcohol te verkopen. Verder werd gesteld dat nauwelijks fruit en groenten in kantines worden aangeboden, maar vooral ‘vette hap’. Ergeren Het Nederlands Frituurcentrum en ProFri ergeren zich aan de beeldvorming rond frituurspecialiteiten. ‘Het lichaam heeft koolhydraten nodig, zeker na een inspanning. Een goed afgebakken frietje is dan een prima keus. Maar het hoort niet thuis in de sportkantine’, aldus de organisaties die ook problemen hebben met de term ‘vette hap’. ‘Waarom wordt er altijd zo denigrerend over gesproken? Laten we dit maar beschouwen als een geuzennaam. Frituren is een heel oude bereidingsmethode, net als gewoon koken, wokken en bakken’, aldus de brancheorganisaties. Aanbevelingen Om een veel gezondere sportkantine te runnen, pleiten ProFri en het Nederlands Frituurcentrum ervoor veel vaker water en geen energiedrankjes, suikerhoudende frisdranken en bier te serveren. De twee organisaties hebben ook niets tegen fruit en groente in sportkantines. ‘Er zijn honderden cafetaria’s die sportverenigingen sponsoren. Het lijkt ons niet meer dan logisch dat sportclubs ophouden met frituren, maar hun leden met lekkere trek doorverwijzen naar de frituurspecialist in de buurt’, zo laten de brancheorganisaties weten. Bron: @FoodClicks

Sportkantines - Friet, frikandellen, kroketten en andere gefrituurde producten moeten definitief worden verbannen uit de Nederlandse sportkantines. Dit vinden vakvereniging ProFri en kenniscentrum het Nederlands Frituurcentrum. De brancheorganisaties reageren hiermee op een onderzoek dat de NOS en de regionale omroepen maandag publiceerden. ‘Voor gefrituurde gerechten ga je naar de vakspecialist. Frituren is een vak voor professionals. Dat kun je niet overlaten aan goedwillende vrijwilligers van sportverenigingen’, zo stellen de belangenorganisaties. Het onderzoek van de omroepen richtte zich op het gezondheidsbeleid van de sportclubs in Nederland. Hieruit kwam naar voren dat bij een grote meerderheid van de sportverenigingen langs de lijn gewoon gerookt mag worden. Daarnaast blijken veel sportkantines volop bier en andere alcohol te verkopen. Verder werd gesteld dat nauwelijks fruit en groenten in kantines worden aangeboden, maar vooral ‘vette hap’. Ergeren Het Nederlands Frituurcentrum en ProFri ergeren zich aan de beeldvorming rond frituurspecialiteiten. ‘Het lichaam heeft koolhydraten nodig, zeker na een inspanning. Een goed afgebakken frietje is dan een prima keus. Maar het hoort niet thuis in de sportkantine’, aldus de organisaties die ook problemen hebben met de term ‘vette hap’. ‘Waarom wordt er altijd zo denigrerend over gesproken? Laten we dit maar beschouwen als een geuzennaam. Frituren is een heel oude bereidingsmethode, net als gewoon koken, wokken en bakken’, aldus de brancheorganisaties. Aanbevelingen Om een veel gezondere sportkantine te runnen, pleiten ProFri en het Nederlands Frituurcentrum ervoor veel vaker water en geen energiedrankjes, suikerhoudende frisdranken en bier te serveren. De twee organisaties hebben ook niets tegen fruit en groente in sportkantines. ‘Er zijn honderden cafetaria’s die sportverenigingen sponsoren. Het lijkt ons niet meer dan logisch dat sportclubs ophouden met frituren, maar hun leden met lekkere trek doorverwijzen naar de frituurspecialist in de buurt’, zo laten de brancheorganisaties weten. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid