Gezamenlijk project handel en industrie tegen voedselverspilling


Voedselverspilling - De Alliantie Verduurzaming Voedsel en Wageningen UR Food & Biobased Research starten een speciaal project om voedselverspilling in de voedselketen te verminderen. Dat werd bekend tijdens de internationale conferentie No More Food To Waste, georganiseerd door de Nederlandse overheid in Den Haag. Het project heet CARVE wat staat voor Across supply Chain Action program Reduction of food waste, improved Valorisation & Resource Efficiency en wordt mede gefinancierd door het CBL en het FNLI. Gedurende 4 jaar gaan bedrijven in de voedselketen, in de vorm van pilots, aan de slag met kennis, instrumenten en beslismodellen. Onderwerpen die in de pilots aan bod komen zijn onder meer optimalisatie van bestelsystemen tussen fabrikanten en retailers, het terugbrengen van reststromen in de keten door hoogwaardig hergebruik, en de vermindering van verspilling in huishoudens door productontwikkeling. In 2015 lopen pilots bij Royal A-ware, Iglo, Sonneveld Group BV, Arla, Royal FrieslandCampina, Albert Heijn, Jumbo en PLUS. Vanuit de pilots wordt binnen CARVE een toolbox ontwikkeld waarmee bedrijven de preventie en reductie van voedselverspilling als doelstelling kunnen integreren in hun bedrijfsvoering, organisatie en supply chain. Waar de aanpak van verspilling nu vaak op het bord ligt van de duurzaamheidsafdeling van een bedrijf, is het van belang dat dit ook een expliciet aandachtspunt is in productontwikkeling, inkoop, productie, sales, logistiek en marketing. Ook betere samenwerking en communicatie tussen ketenpartners is noodzakelijk voor de vermindering van voedselverspilling. Het terugdringen van voedselverspilling en het optimaliseren van reststromen vormen een belangrijk speerpunt voor de Alliantie Verduurzaming Voedsel, waarin boeren & tuinders, fabrikanten, supermarkten, cateraars en horeca verenigd zijn. Eerder dit jaar bood de Alliantie de resultaten van het Jaar tegen Voedselverspilling (2014) aan staatssecretaris Dijksma aan. Bron: Alliantie Verduurzaming Voedsel

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid