Groeitempo in horeca mindert vaart; Brexit-effect vooral in Amsterdam en Utrecht


Horeca - De groei van de horecabranche in Nederland vlakt momenteel iets af. Voor 2016 wordt een omzetgroei in de horeca van 3% verwacht. Door de Brexit, het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU, houden veel consumenten de hand op de knip. Voor 2017 zal de omzet in de Nederlandse horeca met 1,5% gematigd groeien. Dat schrijft het Economisch Bureau van ING dinsdag in een persbericht. Volgens ING verliezen de bestedingen van buitenlandse toeristen in Nederland wat aan glans, met name doordat Britse toeristen minder geld spenderen. Het zijn vooral de plaatsen Amsterdam en Utrecht waar de horeca gevoelig is voor het Brexit-effect. Volgens ING ligt de horeca op koers om in 2016 een omzetgroei van circa 3% te realiseren. De vraag ontwikkelt zich positief en vooral restaurants en andere eetgelegenheden plukken de vruchten van een consument die meer uitgeeft. Hotels verwelkomden in het eerste kwartaal meer gasten en realiseerden hogere prijzen dan een jaar eerder. Cafés krabbelen wat op na een jarenlange daling van de omzetvolumes. Ongunstig De Britse stem voor uittreding uit de EU is voor de horeca ongunstig, zo oordeelt ING. De verwachte druk op de werkgelegenheid bij bedrijven die handelen met het Verenigd Koninkrijk kan ook het vertrouwen van de Nederlandse consument schaden. Via die weg remt het de bestedingsgroei terwijl ook de Britse toeristische bestedingen lager uitvallen. Voor 2017 is het groeiperspectief van de horeca met 1,5% dan ook gematigd. Invloed De Brexit heeft invloed op het toerisme in Nederland, zo stelde het ING Economisch Bureau eerder al. Vooral in Amsterdam en Utrecht is de horeca gevoelig voor de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. In Amsterdam zijn Britten goed voor meer dan 15% van alle overnachtingen in hotels en hostels, in Utrecht is dat ruim 10%. De horeca in provincies als Friesland en Zeeland zal daarentegen nauwelijks iets merken van een Brexit-effect. Horecaondernemers die Britse gasten bedienen ondervinden vooral hinder van de lagere koers van het Britse pond. Daardoor hebben de vele Britse toeristen die Nederland bezoeken minder te besteden. Ook kan het Britten doen besluiten om hun vakantie elders door te brengen, aldus ING. Bron: ING/@FoodClicks

Horeca - De groei van de horecabranche in Nederland vlakt momenteel iets af. Voor 2016 wordt een omzetgroei in de horeca van 3% verwacht. Door de Brexit, het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU, houden veel consumenten de hand op de knip. Voor 2017 zal de omzet in de Nederlandse horeca met 1,5% gematigd groeien. Dat schrijft het Economisch Bureau van ING dinsdag in een persbericht. Volgens ING verliezen de bestedingen van buitenlandse toeristen in Nederland wat aan glans, met name doordat Britse toeristen minder geld spenderen. Het zijn vooral de plaatsen Amsterdam en Utrecht waar de horeca gevoelig is voor het Brexit-effect. Volgens ING ligt de horeca op koers om in 2016 een omzetgroei van circa 3% te realiseren. De vraag ontwikkelt zich positief en vooral restaurants en andere eetgelegenheden plukken de vruchten van een consument die meer uitgeeft. Hotels verwelkomden in het eerste kwartaal meer gasten en realiseerden hogere prijzen dan een jaar eerder. Cafés krabbelen wat op na een jarenlange daling van de omzetvolumes. Ongunstig De Britse stem voor uittreding uit de EU is voor de horeca ongunstig, zo oordeelt ING. De verwachte druk op de werkgelegenheid bij bedrijven die handelen met het Verenigd Koninkrijk kan ook het vertrouwen van de Nederlandse consument schaden. Via die weg remt het de bestedingsgroei terwijl ook de Britse toeristische bestedingen lager uitvallen. Voor 2017 is het groeiperspectief van de horeca met 1,5% dan ook gematigd. Invloed De Brexit heeft invloed op het toerisme in Nederland, zo stelde het ING Economisch Bureau eerder al. Vooral in Amsterdam en Utrecht is de horeca gevoelig voor de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. In Amsterdam zijn Britten goed voor meer dan 15% van alle overnachtingen in hotels en hostels, in Utrecht is dat ruim 10%. De horeca in provincies als Friesland en Zeeland zal daarentegen nauwelijks iets merken van een Brexit-effect. Horecaondernemers die Britse gasten bedienen ondervinden vooral hinder van de lagere koers van het Britse pond. Daardoor hebben de vele Britse toeristen die Nederland bezoeken minder te besteden. Ook kan het Britten doen besluiten om hun vakantie elders door te brengen, aldus ING. Bron: ING/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid