Horeca in 2015 massaal over op bezorgservice, branche toont herstel

Horeca - De Nederlandse horecabranche is in 2015 massaal begonnen met het bezorgen van maaltijden en snacks aan de consument. Daarbij laten in 2015 ook vrijwel alle segmenten binnen de Nederlandse horeca herstel zien. Vooral het aantal koffiecafés, strandpaviljoens en ijssalons zit in de lift.

Dit blijkt uit cijfers die het Rotterdamse data-anlysebureau Datlinq donderdag heeft gepubliceerd. Volgens het bureau is 2015 het jaar waarin de  Nederlandse horecabranche voor het eerst na jaren weer groei laat zien. Bijna alle horecasegmenten, waaronder strandpaviljoens, lunchrooms, restaurants en koffiecafés, deden afgelopen jaar goede zaken en zagen het aantal vestigingen toenemen. De afhaal- en bezorgsector groeide echter het sterkst. Zowel restaurants als lunchrooms, broodjeszaken en cafetaria’s zijn in 2015 massaal een bezorgservice gaan aanbieden. De verwachting is dat in 2016 meer horecazaken eten en drinken zullen gaan bezorgen.

Groei

Koffiecafés zijn al jaren hip in Nederland en aan de groei van het aantal vestigingen lijkt geen einde te komen. In 2015 openden 37 nieuwe koffiecafés hun deuren; een groei van bijna 7%. Volgens Datlinq nam in Rotterdam het aantal de afgelopen vier jaar het sterkst toe. Ook de ijssalons doen het goed. Telde Nederland zes jaar geleden 675 ijssalons, nu zijn dat er al 874; een stijging van bijna 30%. Vooral in de steden is de groei fors. In Amsterdam verdubbelde het aantal ijssalons in drie jaar tijd van 28 naar 57. Het aantal paviljoens bij de Nederlandse stranden en recreatiemeren is sinds 2010 met 15% stevig gegroeid naar ruim 500 zaken. Sinds 1 januari 2014 is de groei zelfs 7% ofwel 33 outlets. In Den Haag, Noordwijk en Katwijk staan de meeste strandpaviljoens.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek