Horeca brancheorganisatie pleit voor ‘eerlijker speelveld’ tegen online platforms

KHN maakt zich al langer zorgen om de toenemende concurrentie die hoteliers van particulieren ervaren die woningen verhuren

Horeca - Koninklijke Horeca Nederland pleit voor een ‘eerlijker speelveld’ en vraagt voor ingrijpen van de overheid in de volgens KHN ‘oneerlijke concurrentiestrijd’ die met name hotels ondervinden van online platforms.

Koninklijke Horeca Nederland reageert hiermee op de uitkomsten van een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat donderdag verscheen. Hieruit blijkt dat een kwart van de hotels concurrentie ondervindt van online platforms als AirBnB, Homeaway en Wimdu. In grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht ervaart volgens KHN zelfs een derde van alle hotels concurrentie van AirBnB en in Maastricht is het percentage hotels dat concurrentie ervaart zelfs nog hoger, aldus de brancheorganisatie voor de Nederlandse horeca.

Controleren
“Hotels zijn niet tegen nieuwe ontwikkelingen zoals online platforms, maar wij vinden dat de overheid bij particulieren op dezelfde manier moet controleren en handhaven als bij de horecaondernemers gebeurt”, zegt KHN voorzitter Rober Willemsen. “We zien dat sommige hoteliers inspelen op de behoefte van consumenten die door AirBnB is ontstaan. En we zien andersom ook dat particulieren steeds meer op een hotel willen lijken. Die laatste groep moet dit wel volgens de regels doen en hier actief op gecontroleerd en gehandhaafd worden.“

Concurrentie
KHN maakt zich al langer zorgen om de toenemende concurrentie die hoteliers van particulieren ervaren die woningen verhuren. Hotelondernemers betalen jaarlijks forse bedragen aan onder meer toeristenbelasting en inkomstenbelasting en moeten aan vele regels voldoen, onder meer op het gebied van (brand)veiligheid, hygiëne, legionella, personeel en bedrijfsvoering. “Bij particulieren die tegen betaling woonruimte aanbieden, wordt hier niet of nauwelijks op gecontroleerd en gehandhaafd. Dat komt omdat toezichthouders simpelweg niet weten wie waar woonruimte voor vakantieverhuur aanbiedt”, aldus Willemsen die blijft aandringen op goede wet- en regelgeving. “We willen een eerlijker speelveld.”
Koninklijke Horeca Nederland vertegenwoordigt in Nederland bijna 20.000 horecaondernemers met ruim 255.000 horecamedewerkers.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Paul Peter Blonk