Kantoorlunches internationaal zeer gevarieerd

Ook bij de lunch eten de Italianen graag pasta. Het kopje espresso na de maaltijd mag uiteraard niet ontbreken

Onderzoek – Het gebeurt vrijwel overal in de wereld, maar ook overal verschillend, lunchen. Kantoorartikelenbedrijf Viking nam het initiatief om eens in kaart te brengen hoe al die internationale kantoorlunches er uitzien. Het resultaat? Een bonte verzameling, gevarieerde borden met kantoorlunches. Nog mooier zou zijn als diezelfde gevarieerdheid ook op het bord zelf is terug te vinden.

Lunchen op kantoor, in Nederland is dat meestal snel even een broodje. Bovendien: 1 op de 3 eet op kantoor zijn lunch alleen en dan doet 20% dat vaak ook nog eens achter zijn bureau. Nederlanders eten tijdens de lunch op kantoor voornamelijk bruinbrood. Doorgaans belegd met kaas. En dan wordt het broodje doorgaans ook nog eens thuis klaargemaakt, aangezien slechts 17% (Bron Eurest) van werkend Nederland luncht in een bedrijfskantine. Voedingsdeskundige Fleur Voerman: “Nederland is echt een broodland. En als je tijdens de lunch brood eet dan is dat prima, maar ik zou er dan wel voor kiezen om in de ochtend voor iets anders dan brood te eten.”

Voerman erkent dat we vaak voor brood tijdens de werklunch kiezen omdat het handig en snel is. Maar ze zou liever hebben dat de bedrijfscultuur veranderd. In andere Europese landen wordt vaak meer tijd genomen voor de lunch en eten de mensen ook gevarieerder.“Als je gevarieerder eet heeft dat effect op je bloedsuikerspiegel. Je bloedsuikerspiegel blijft dan stabiel en wanneer die stabiel is, kan je je beter concentreren.” En concentratie is wat je wilt op kantoor.

Op de vraag hoe bedrijven kunnen verbeteren om hun werknemers te helpen beter te lunchen, antwoord Voerman duidelijk: “Verplicht pauze instellen. Haal mensen van hun bureau weg. Geef ze de tijd en de ruimte om in rust hun lunch te nuttigen.”

De foto's van de kantorrlunches bij dit artikel geven een beeld hoe het dienblad er in de wereld er uit ziet. 

Bron: Viking/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek