KHN wil navolging van pilot NIX18 in Utrecht

Pilot Nix18 in Utrecht is succesvol en verdient navolging in andere gemeenten, aldus KHN Foto: KHN

Campagne – De pilot van de ‘Stichting NIX18 in Utrecht’, KHN en de gemeente Utrecht is na één jaar zo'n succes dat de aanpak een structureel vervolg zou moeten krijgen. Uit de resultaten blijkt dat 65% van de Utrechtse horecaondernemers de leeftijdsgrens naleeft en geen alcohol schenkt aan jongeren onder de 18. In 2016 was de naleving van de leeftijdsgrens nog 15%.

Alle deelnemende horecabedrijven zijn enthousiast over de pilot en de resultaten en vinden ook dat meer gemeenten Utrecht moeten volgen. Eddy Schouten, voorzitter van Stichting NIX18 in Utrecht: “Door de pilot is niet alleen de naleving verbeterd, maar zijn de horecaondernemers ook met elkaar in gesprek en werken we samen om het doel, het niet schenken aan minderjarigen, te bereiken.” Wethouder Victor Everhardt (Volksgezondheid) van de gemeente Utrecht: “Ik vind het belangrijk dat de schade aan de gezondheid van jongeren door alcoholgebruik wordt aangepakt. Daarom waardeer ik het dat de Utrechtse horeca haar verantwoordelijkheid neemt en dat dit ook een positief resultaat oplevert.”

Vier controles

‘Stichting NIX18 in Utrecht’ laat de controles op de naleving van de leeftijdsgrens uitvoeren door een onafhankelijk en gespecialiseerd bureau. Deelnemende horecabedrijven krijgen minimaal vier controles per jaar; ieder kwartaal minstens een. Per overtreding op de leeftijdsgrens wordt één extra hercontrole binnen hetzelfde kwartaal uitgevoerd. De stichting streeft met haar deelnemers naar minimaal een gelijkwaardig of hoger gemiddeld nalevingspercentage van 65%.

Rol gemeente

De gemeente is bij de ondernemers van ‘Stichting NIX18 in Utrecht’ terughoudend in het reguliere toezicht op de controle op de leeftijdsgrens. Maar wanneer er drie keer een overtreding plaatsvindt, komt de ondernemer weer onder actief toezicht van de gemeente.

KHN wil navolging

KHN is enthousiast over de pilot NIX18 in Utrecht en wil graag dat deze werkwijze ook in andere gemeenten wordt opgepakt.

Bron: KHN/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek