Kinderen kiezen vaker gezond bij gezonde menukeuze


Onderzoek - Gezondere keuzes op een menukaart, zonder de ongezondere keuzes te verwijderen, zorgt voor gezondere keuze bij kinderen. Bovendien zorgt de uitbreiding van het menu er zelfs voor dat de omzet van het restaurant iets toeneemt. Dat blijkt uit onderzoek van Tufts University, waarover het tijdschrift Obesity heeft gepubliceerd. In het onderzoek werden meer dan 350.000 kindermaaltijden in dertien restaurants geanalyseerd. In de onderzochte restaurants werd de menukaart uitgebreid met gezondere bijgerechten, terwijl de bestaande gerechten bleven gehandhaafd. Zo konden kinderen naast patat ook salade, groente of fruit kiezen als bijgerecht. De uitbreiding had niet alleen effect op de hoofdmaaltijd, maar ook op de voorgerechten. In het geval van de voorgerechten werd na de uitbreiding van het menu in 46 procent van de gevallen een gezond gerecht gekozen, terwijl dat daarvoor in 3 procent van de gevallen gebeurde. Bij de bijgerechten van het hoofdgerecht werd in 70 procent van de keuzes een gezonde variant genomen, terwijl dat percentage voorheen op 25 procent bleef steken. Het onderzoek toonde ook aan dat er bij de nieuwe menukaarten een afname was te zien in het bestellen van friet en frisdrank (bij friet zelfs van 57% naar 22%), waardoor het totaal aantal calorieën van een gemiddelde maaltijd daalde met 60 calorieën. Opvallende uitkomst in het onderzoek is verder dat de omzet van de restaurants zelfs plusten. Door de uitbreiding van de menukaarten met gezondere producten nam de gemiddelde prijs van een maaltijd namelijk toe. Dit komt met name doordat de gezondere alternatieven in prijs vaak net iets duurder zijn. De gemiddelde prijs voor het ontbijt steeg met $0,79 (0,70 euro) en voor de overige maaltijden met $0,19 (0,17 euro). Bron: Obesity

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid