Lightproducten en zoetjes verhogen kans op diabetes'


Onderzoek – Zoetjes en lightproducten, zoals caloriearme frisdranken leiden sneller tot stofwisselingsafwijkingen bij mensen die daarvoor aanleg hebben. Het gebruik van die producten vergroot daarmee de kans op diabetes. Deze conclusie trekken Israëlische wetenschappers op basis van onderzoek bij muizen en mensen. De resultaten zijn gepubliceerd in het blad Nature. Volgens de onderzoekers zorgen de stoffen aspartaam, sacharine of sucralose, die veel voorkomen in lightproducten er voor dat de bloedsuikerspiegel zich na een maaltijd, minder makkelijk herstelt. Door de industrie worden die stoffen juist gebruikt omdat zij geen calorieën bevatten. Een te hoge bloedsuikerspiegel kan leiden tot diabetes en overgewicht. Volgens deskundigen is het onderzoek vooral van belang omdat nu vaak eenzijdig geadviseerd wordt dat light altijd goed is. Aan de andere kant signaleren zij dat de hoeveelheden zoetstoffen die in het onderzoek worden gebruikt, dermate hoog zijn dat het zich bij mensen kan voordoen bij een dagelijks gebruik van zo’n dertig cola-lights. Bron: FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid