Maritiem Museum toont ‘De wereld op je bord’


Expositie - Het Maritiem Museum Rotterdam organiseert de tentoonstelling ‘De wereld op je bord’. Bezoekers kunnen tijdens de expo ervaren dat het zonder de scheepvaart maar een karige boel zou zijn op het bord. Tijdens de opening van de tentoonstelling, van 3 t/m 6 april, spelen bezoekers een spel waarin zij ontdekken wat Nederlanders zouden moeten weten over de herkomst van koffie, cacao, aardappelen, specerijen, rijst, pinda’s, sinaasappels en bananen. Bezoekers schuiven aan bij kleurrijk gedekte eettafels in een gezellig restaurant en gaan vanuit daar op ‘ontdekkingstocht’. Hollandser dan stamppot en koffie kan het niet worden, denken veel mensen. Toch brachten ontdekkingsreizigers de aardappel ooit mee uit Zuid-Amerika, komen boerenkool en andijvie meer dan de helft van het jaar per schip uit het buitenland en hebben we ons dagelijkse bakkie koffie te danken aan brutale scheepslieden van de VOC die de koffieplant vanuit Ethiopië naar onze voormalige kolonie Indonesië smokkelden. Veel producten zijn zó ‘Nederlands’ geworden, dat we ons vaak niet meer realiseren dat maar liefst negentig procent van al het eten op ons bord vanuit de hele wereld per schip naar Nederland is gekomen. Ontdekkingsreizigers uit de 15de eeuw brachten met hun schepen producten mee van hun reizen die hier voorheen niet waren, zoals aardappels, tomaten en maïs. Ook immigranten stapten in Nederland van boord en introduceerden andere gebruiken, recepten en eetgerei. Zo raakten de Indische rijsttafel, Chinese restaurants, de nootmuskaatrasp en het koffieservies hier ingeburgerd. Inmiddels wordt veel van het ooit hier gebrachte voedsel ook in Nederland geproduceerd. Rijst, koffie, specerijen en veel groente- en fruitsoorten komen echter nog steeds, of een gedeelte van het jaar, van overzee omdat deze producten hier vanwege het klimaat of andere omstandigheden niet kunnen groeien. De scheepvaart speelt niet alleen een rol in het vervoer, maar ook bij het bewaren van het eten. Speciale koelschepen brengen het rijpingsproces van de banaan tot stilstand zodat deze zo vers mogelijk hier komt en vanaf de fruitschaal direct eetbaar is. Sinaasappels worden binnen 24 uur na de pluk in Brazilië geperst, geconcentreerd tot pulp en naar Nederland verscheept waar het weer wordt aangelengd tot sinaasappelsap. De expositie is mogelijk gemaakt door Lidl, kruidenbedrijf Verstegen en cafetariaketen Bram Ladage. Bron: Maritiem Museum

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid