McDonald’s opent McCafé in Nederland

Fastservice - McDonald’s versnelt de vernieuwing van de restaurants in Nederland met een viertal initiatieven, waaronder de lancering van de shop-in-shopconcepten Salad Bar en McCafé.

Dat maakt Manu Steijaert, algemeen directeur van McDonald’s Nederland bekend. “De omgeving van McDonald’s verandert op dit moment soms sneller dan dat wij zelf veranderen. Onze leidende positie in de markt vraagt dat wij onze eigen vernieuwing nog nadrukkelijker doorzetten. De komende periode zullen we onze pilot table service – zoals nu succesvol getest in ons restaurant in Purmerend – uitbreiden naar tien andere restaurants door heel Nederland. Verder hebben we besloten tegen het einde van het jaar te starten met twee internationaal zeer succesvolle concepten: Salad Bar en McCafé. Daarmee spelen we in op de behoefte van steeds meer Nederlanders aan kwaliteitskoffie en bijbehorende producten en de behoefte aan het zelf samenstellen van een lekkere maaltijdsalade.” De opening van een McCafé is opmerkelijk. Het concept dat in het buitenland best succesvol is, is ook in Nederland eind jaren negentig getest, maar sloeg toen niet aan. “McCafé heeft niet gebracht wat wij er van verwacht hadden’, verklaarde een woordvoerder destijds. ‘Nederlanders verwachten niet dat ze koffie met vlaai bij McDonald’s kunnen kopen. Ze vragen om een Big Mac. Het slaat niet aan.”

Keuze
Onder de naam ‘Pimp je Burger’ is het restaurant in Hoorn speciaal ingericht om haar gasten de keuze te bieden om bij een Quarter Pounder, McChicken of Filet-o-Fish ingrediënten tegen een vaste meerprijs toe te voegen. Gasten kiezen via de bestelkiosk welke variant zij willen en kunnen dan extra vlees, kip of vis toevoegen. Ook kan de gast een plak kaas of een bacon meer of minder kiezen en maximaal drie toppings uit een lijstje van zes: ijsbergsla, tomaat, rode ui, gefrituurde uitjes, witte uitjes of jalapeños. Steijaert: “Deze test is een eerste stap in het personaliseren van producten bij McDonald’s. De Nederlandse gast wil steeds vaker genieten van producten die zij kunnen aanpassen aan de eigen smaak en voorkeur. We gaan dan ook onderzoeken hoe onze gasten het personaliseren van hun favoriete product van McDonald’s het liefst willen zien.” Bij gebleken succes zal McDonald’s de test uitbreiden naar meerdere restaurants en bij meer producten de mogelijkheid bieden om ingrediënten toe te voegen.

Wensen
Persoonlijke wensen van de gast zullen de komende jaren nog meer centraal komen te staan bij McDonald’s. Steijaert: “Dat kan op het gebied van ons eten en drinken zijn, waarbij gasten straks zelf een product kunnen samenstellen, maar ook op het gebied van service en beleving in onze restaurants. Denk daarbij aan onze ervaringen met tafelbediening. We gaan deze strategie van uitproberen, luisteren en aanscherpen consequent hanteren. We gaan verschillende zaken initiëren door pilots. Ondernemend en innovatief dus. De mening van de gast is in alles een belangrijk uitgangspunt. Zij bepalen de kracht of zwakte van ieder nieuw idee. Als iets niet werkt, stoppen we er tijdig mee. Als iets een succes is, rollen we het zo snel mogelijk uit naar al onze restaurants. Gasten gaan dit op korte termijn al merken. Met ‘Pimp je Burger’, de Salad Bar en McCafé als nieuwe initiatieven.”

Bron: @FoodClicks

Auteur: Martijn Louws