Milieu Centraal pleit voor meer groenten en minder vlees

Campagne - Milieu Centraal start vandaag de campagne ‘Groenten in de hoofdrol’, om mensen te stimuleren groenten de basis van elke maaltijd te laten zijn. Nu bestaat een gemiddelde maaltijd van Nederlanders voor 70 procent uit groenten en aardappels, pasta, of andere graanproducten en voor 30 procent uit vlees of vis. Chefs en foodies werkten mee aan de campagne met recepten om groente de hoofdrol te geven.

“Nederlanders eten te weinig groenten; zo´n 127 gram groente per dag. Door onze maaltijd iets aan te passen naar 80 procent plantaardige producten (waarbij de toename hem zit in de groente; dit komt neer op 170 gram groente per dag) en 20 procent vlees of vis, kan al veel klimaatwinst worden geboekt”, stelt Milieu Centraal.

Uit onderzoek blijkt dat bijna een vijfde van de mensen meer groenten zal gaan eten als in recepten meer groenten worden gebruikt. Chefs en foodies werkten daarom mee aan de campagne met recepten om groente de hoofdrol te geven. Loethe Olthuis (de Volkskrant), Bas Cloo (Dutch Cuisine) en Linda Peek (lekkeretenmetlinda.nl) en peulvruchtencampagne de Blije Boon maakten lekkere recepten met koolrabi, spinazie, bloemkool en tuinboontjes.

Uit een experiment (van o.a. Wageningen Universiteit en Research) in drie restaurants van Van der Valk is onlangs gebleken dat restaurantbezoekers zonder problemen meer groente en minder vlees eten als ze die ongemerkt op hun bord krijgen. Milieu Centraal wil mensen met deze campagne helpen ook bij de dagelijkse maaltijd thuis groenten in de basis te zetten.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Martijn Louws