Nederlandse start-ups houden het gemiddeld lang vol

Start-ups - Goed nieuws voor burgerbar Meneer Smakers, Thuisafgehaald en Wereldvercateraars: Nederlandse start-ups houden het gemiddeld genomen langer vol dan in andere landen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) dat woensdag werd gepubliceerd.

In Nederland overleeft ruim de helft van de nieuwe bedrijven (53 procent) de eerste vijf jaar van zijn bestaan, terwijl het gemiddelde bij de 25 onderzochte landen op 44 procent ligt. In Zweden presteren start-ups het best, daar haalt bijna tweederde zijn vijfde verjaardag. Ook startende ondernemers in België (60 procent) en Oostenrijk (60 procent) doen het goed, zo meldt het FD. In Letland vallen de meeste jonge bedrijven om. Slechts een op de vijf bedrijven overleeft de beginfase.

Economische groei
Volgens de Oeso is het belangrijk om de prestaties van beginnende bedrijven te monitoren. Een hoog ‘sterftecijfer’ onder start-ups zou namelijk een ontmoedigend effect kunnen hebben op zowel ondernemers als investeerders in een land. Dat zou dan weer innovatie en economische groei op de lange termijn kunnen dwarsbomen. Start-ups zijn bovendien een belangrijke bron van werkgelegenheid. In 2012 had de gemiddelde Nederlandse start-up tussen de drie tot vier mensen in dienst. Ook dat is internationaal gezien iets boven het gemiddelde. Amerikaanse starters scoren op dit punt het best. Zij nemen gemiddeld ruim zeven werknemers aan.

Bron: FD/@FoodClicks
 

Auteur: Martijn Louws