Nieuw stelsel voor examinering koffie-opleidingen


Opleiding – De veranderende wereld op het gebied van koffie heeft ook gevolgen voor de opleidingen. SVH en SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) zijn daarom een samenwerking aangegaan om een nieuw stelsel van examinering te introduceren, dat meer gericht is op de vele specialismen binnen het vakgebied koffie. Het nieuwe stelsel voor barista en koffie is gericht op verschillende functies in de horeca. Daardoor biedt het medewerkers in de horeca de kans om zich te specialiseren in kennis en skills op het gebied van koffiebereidingen: espresso en filterkoffie.  Gasten vragen om steeds verdergaande koffiebelevingen. Het stelsel van SVH en SCAE is internationaal gevalideerd en is gebaseerd op het huidige systeem van SCAE. De indeling loopt van Basis barista (medewerker bediening en de echt geïnteresseerde consument) naar barista (inclusief latte art) naar barista Professional: het niveau van ondernemersvaardigheden voor concepten waarin koffie centraal staat als verdienmodel. In de nabije toekomst zullen SVH en SCAE ook het traject van koffiesommelier opzetten. De koffiesommelier is de verdere specialisatie na barista professional. Later in het voorjaar zullen alle opleiders in Nederland op het gebied van koffie geïnformeerd worden over de exacte opzet en inhoud van de examens. Annemarie Tiemes van SCAE: “Samen met SVH en haar partners gaan we nieuwe leermiddelen ontwikkelen die opleiders kunnen inzetten bij de opleidingen. Na de introductie van de examens in Nederland wordt stapsgewijs het stelsel internationaal uitgerold.” De eerste examens, voor zowel koffie als thee, kunnen in Nederland medio zomer 2016 worden afgenomen. Daarnaast heeft SVH met een aantal partners een vergelijkbaar stelsel voor theebereidingen in voorbereiding. Daarin heeft de theesommelier de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van theekennis en -bereidingen. Dit traject rondom thee wordt binnenkort gelanceerd. Bron: SVH

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid