Nieuwe Horeca Nederland nieuwe werkgeversorganisatie voor horecabranche


Horeca - Nederland krijgt een nieuwe werkgeversorganisatie in de horecabranche: Nieuwe Horeca Nederland. De organisatie, een initiatief van vakvereniging ProFri directeur Frans van Rooij, heeft als eerste missie een nieuwe CAO die beter aansluit bij de hedendaagse horeca- en fastservicebranche. “87 procent van het fastservicepersoneel kiest bewust voor een tijdelijk dienstverband”, licht Van Rooij het initiatief toe. “Het zijn jonge mensen die tijdens hun studie een centje bijverdienen maar daarna de horeca weer verlaten. De arbeidsvoorwaarden zijn nu vooral afgestemd op de 13 procent vaste krachten. Dat is in de praktijk onwerkbaar. Voor de ondernemers én voor de jonge medewerkers.” Dat Nieuwe Horeca Nederland juist nu in het leven wordt geroepen is geen toeval. Dit najaar starten de onderhandelingen voor een nieuwe horeca CAO. De branche heeft het ruim drie jaar moeten stellen zonder een algemeen verbindend verklaarde CAO. Na druk van werknemers via sociale media, zit de grootste bestaande werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland inmiddels weer aan de onderhandelingstafel. Onvermogen “Zoals de situatie de afgelopen jaren was, dat zou ik willen belonen met een brevet van onvermogen”, zegt Van Rooij. “Het is onvoorstelbaar hoe de klassieke belangenorganisaties de boel op zijn beloop hebben gelaten. En dit geldt ook voor het beroepsonderwijs.” Hij stelt dat de gesettelde belangenbehartigers er niet in slagen oplossingen te bieden die recht doen aan de moderne horeca. “Het lijkt wel of men alles wil houden zoals het vroeger in de klassieke horeca was.” Initiatief Nieuwe Horeca Nederland is een initiatief dat voortkomt uit de vakvereniging voor professionele frituurders ProFri. Van Rooij: “In de hele fastservicebranche en de rest van de moderne horeca leeft de behoefte aan een eigentijdse CAO. De horeca verandert revolutionair. Denk aan fastfoodrestaurants, fast casual restaurants, maaltijdbezorgers, wereldrestaurants en andere nieuwe bedrijfsconcepten. Het is de hoogste tijd dat we de arbeidsvoorwaarden aanpassen bij alle veranderingen in de horeca en foodservice.” De nieuwe organisatie gaat zich daarnaast hard maken voor vakopleidingen en een passend aanbod aan trainingen. Verder wil de werkgeversorganisatie zijn leden dezelfde voordelen bieden als klassieke belangenbehartigers. Nieuwe Horeca Nederland zoekt de komende weken contact met de bonden. Bij potentiële leden zal bovendien input worden gevraagd voor een concept-CAO. Bron: @FoodClicks Horeca - Nederland krijgt een nieuwe werkgeversorganisatie in de horecabranche: Nieuwe Horeca Nederland. De organisatie, een initiatief van vakvereniging ProFri directeur Frans van Rooij, heeft als eerste missie een nieuwe CAO die beter aansluit bij de hedendaagse horeca- en fastservicebranche. “87 procent van het fastservicepersoneel kiest bewust voor een tijdelijk dienstverband”, licht Van Rooij het initiatief toe. “Het zijn jonge mensen die tijdens hun studie een centje bijverdienen maar daarna de horeca weer verlaten. De arbeidsvoorwaarden zijn nu vooral afgestemd op de 13 procent vaste krachten. Dat is in de praktijk onwerkbaar. Voor de ondernemers én voor de jonge medewerkers.” Dat Nieuwe Horeca Nederland juist nu in het leven wordt geroepen is geen toeval. Dit najaar starten de onderhandelingen voor een nieuwe horeca CAO. De branche heeft het ruim drie jaar moeten stellen zonder een algemeen verbindend verklaarde CAO. Na druk van werknemers via sociale media, zit de grootste bestaande werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland inmiddels weer aan de onderhandelingstafel. Onvermogen “Zoals de situatie de afgelopen jaren was, dat zou ik willen belonen met een brevet van onvermogen”, zegt Van Rooij. “Het is onvoorstelbaar hoe de klassieke belangenorganisaties de boel op zijn beloop hebben gelaten. En dit geldt ook voor het beroepsonderwijs.” Hij stelt dat de gesettelde belangenbehartigers er niet in slagen oplossingen te bieden die recht doen aan de moderne horeca. “Het lijkt wel of men alles wil houden zoals het vroeger in de klassieke horeca was.” Initiatief Nieuwe Horeca Nederland is een initiatief dat voortkomt uit de vakvereniging voor professionele frituurders ProFri. Van Rooij: “In de hele fastservicebranche en de rest van de moderne horeca leeft de behoefte aan een eigentijdse CAO. De horeca verandert revolutionair. Denk aan fastfoodrestaurants, fast casual restaurants, maaltijdbezorgers, wereldrestaurants en andere nieuwe bedrijfsconcepten. Het is de hoogste tijd dat we de arbeidsvoorwaarden aanpassen bij alle veranderingen in de horeca en foodservice.” De nieuwe organisatie gaat zich daarnaast hard maken voor vakopleidingen en een passend aanbod aan trainingen. Verder wil de werkgeversorganisatie zijn leden dezelfde voordelen bieden als klassieke belangenbehartigers. Nieuwe Horeca Nederland zoekt de komende weken contact met de bonden. Bij potentiële leden zal bovendien input worden gevraagd voor een concept-CAO. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid