Nieuwe TNO-methoden moeten effect voeding meetbaar maken


Onderzoek - Onderzoeksinstituut TNO werkt aan nieuwe methoden om gezondheidseffecten te meten, gebaseerd op het aanpassingsvermogen van het menselijk lichaam. Door het stimuleren van een gezonde leefstijl is gezondheidswinst te boeken. Voeding vormt een belangrijk onderdeel van onze leefstijl, maar die rol is moeilijk in cijfers uit te drukken. Met een nieuwe kijk op gezondheid, die uitgaat van het vermogen van mensen om zich aan te passen aan veranderingen, zijn die gezondheidseffecten beter meetbaar te maken, verwacht TNO. Niet de afwezigheid van ziekte, maar de veerkracht van het menselijk lichaam wordt dan gebruikt als maat om de gezondheid te bepalen. Samen met het bedrijfsleven gaat het onderzoeksinstituut de nieuwe methoden verder ontwikkelen en uittesten. Om het aanpassingsvermogen van mensen te meten, gaan de tests uit van de natuurlijke reactie van het lichaam op een alledaagse belasting, de ‘challenge’. Dat kan bijvoorbeeld de inname van een hoge dosis suiker zijn, of een intensieve lichamelijke inspanning. Door te kijken hoe snel iemand na deze verstoring weer in evenwicht is (homeostase), meet je de veerkracht van het lichaam. De European Food Safety Authority (EFSA) kijkt, volgens TNO, nu teveel met een ‘farmaceutische blik’ naar gezondheidsclaims van voedingsmiddelen, waardoor gezondheidsclaims op producten meestal niet worden toegestaan. Bron: GKN

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid