Oprichting nieuw smaaknetwerk in de zorg

Eerste bijeenkomst van Smaak van het Huis

Zorg –  ‘Smaak van het Huis’ is een nieuw netwerk in de zorg dat ervaringen en recepturen op het gebied van eten en drinken voor specifieke zorgdoelgroepen met elkaar gaat delen. Inmiddels hebben zich al 110 zorginstellingen en ziekenhuizen aangemeld.

‘Dat er belangstelling was voor meer uitwisseling van gezonde, duurzame en smaakvolle gerechten bij instellingen die zich richten op specifieke zorggroepen was bekend, maar dat de belangstelling zo groot was overtrof de verwachtingen,’ aldus de initiatiefnemers Jelle Ferwerda, Rudi Crabbé  en Eric-Jan Wissink. Het smaaknetwerk ‘Smaak van het Huis’ heeft de eerste bijeenkomst gehad en is nu bezig met het opstellen van het programma 2018.

Om de opgedane kennis met elkaar te delen worden diverse kleinere netwerkgroepen (GGZ, Care en Cure) opgericht. Binnen elke van deze groepen gaan managers en chefs/inkopers eetervaringen en recepturen met elkaar delen voor verschillende zorggroepen als bijvoorbeeld oncologie en dementie. Bij dergelijke zorggroepen gelden geheel andere regels voor smaak en receptuur dan bij andere groepen. Bedoeling is dat de ervaringen van die specifieke kennis met elkaar wordt gedeeld en beschikbaar komt voor keukens van andere instellingen. Door middel van workshops kunnen dan vervolgens medewerkers, zorgcollega’s, patiënten en cliënten geïnspireerd en geleerd worden hoe ze in het vervolg eetkeuzes kunnen maken die een betere, en positieve, bijdrage leveren.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek