Pilot Unilever Food Solutions: tot 90% minder voedselverspilling in de keuken


Industrie - Unilever Food Solutions heeft met 4 chefs in Nederland aangetoond dat met een aantal maatregelen afvalreductie in de keuken mogelijk is tot 90 procent. Het project van Unilever Food Solutions maakt onderdeel uit van een pilot rond de reductie van voedselafval in Nederland, België en Frankrijk. In Nederland deden vier restaurants mee: twee bedrijfsrestaurants, waaronder de eigen bedrijfskantine van Unilever, Ziekenhuis Het Groene Hart in Gouda en het Reuma- & Revalidatiecentrum Rotterdam. De test bestond uit het verzamelen en sorteren van het afval, om daarna te analyseren welke maatregelen genomen konden worden om de afvalstroom terug te dringen. De maatregelen varieerden van beter versnijden van vers fruit, producten in kleinere hoeveelheden aanbieden in het buffet, tot het stimuleren van maaltijden waarvan voldoende in voorraad was. Dat niet enkel de chef, maar ook de consument wakker ligt van de reductie van voedselafval blijkt uit de tweede editie van het World Menu Report, een studie van Unilever Food Solutions naar actuele thema’s in de voedingssector. Van alle ondervraagde westerse respondenten vindt 66% het belangrijk om weten wat er met het voedselafval gebeurt. In de keuken van een groot deelnemend bedrijf werd tijdens het onderzoek per dag gemiddeld 35% van het ingekochte voedsel weggegooid (goed voor 79 kg, met een waarde van 168 euro volgens eigen berekeningen van het bedrijf). Het meeste afval was afkomstig van de bereiding (55%) en het buffet (22%). Met twee eenvoudige maatregelen bereikte het keukenteam al een verbetering. Alle individuele maatregelen bij de vier bedrijven hebben geleid tot een resultaat van 90% minder weggegooid voedsel. Een hele besparing, te meer, wanneer men bedenkt  dat één ton keukenafval zo’n 2.000 euro aan verwerking en belastingen kost. Bron: FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid