Pipes & Beans wil oude Amsterdamse tabakszaak in nieuw jasje steken

Pipes & Beans wil tweede huiskamer zijn voor de buurt

Tabak - Begin januari opent Pipes & Beans haar deuren in de Hoofddorppleinbuurt in Amsterdam. Ondernemers Maikel van Rooij en Iteke van Hille bouwen hiervoor de oude tabakszaak om tot koffiezaak, waarvan een deel behouden blijft en wordt ingericht voor handgemaakte tabakspijpen.

Met hun onderneming willen Maikel en Iteke een positieve bijdrage leveren aan de buurt, onder andere met het organiseren van activiteiten.  Het moet de tweede woonkamer worden voor mensen in de buurt, waar je elkaar kunt ontmoeten en kunt genieten van zelf gebrande koffie en huisgemaakte taart. Een ‘quality coffee store’ waarbij kwaliteit en duurzaamheid voorop staan: een groot deel van het assortiment wordt biologisch. Daarnaast gaat Pipes & Beans activiteiten voor de buurt organiseren, zoals koffie tastings, high tea’s, lezingen, muziek- en filmmiddagen.

Handgemaakte pijpen

En de pipes? “Voorheen zat in dit pand een oude tabakszaak, al 40 jaar een begrip in de wijk. Daarom leek het ons leuk een gedeelte voor handgemaakte pijpen in te richten. Zo houden we dit toch een beetje in ere,” legt Maikel van Rooij uit. “De pijp is in opmars en heel erg van deze tijd. Net als een kopje koffie is het even een momentje voor jezelf in woelige tijden. Al onze pijpen komen uit het Huis Gubbels: een wereldwijd erkende en toonaangevende Nederlandse fabrikant van volledig handgemaakte Bruyère-houten tabakspijpen.”

Financiering

Voor de financiering van de koffiezaak kozen de ondernemers voor een crowdfundingcampagne bij CrowdAboutNow. “Omdat we met Pipes & Beans nadrukkelijk een buurtfunctie willen vervullen, wilden we graag betrokkenheid creëren bij onze plannen. Crowdfunding leek ons daarom een geschikte financieringsvorm”, aldus Iteke van Hille. De ondernemers hebben dankzij 63 enthousiaste supporters al ruim 30.000 euro opgehaald. Maar om het initiatief te kunnen realiseren is er een bedrag nodig van €45.000. Met dat geld kan de zaak verbouwd en ingericht worden.

Bron: CrowdAboutNow

Auteur: Steffen van Beek