ProFri laat CBS frituurbranche compleet in kaart brengen


Fastservicesector - De Nederlandse frituurbranche is veel groter dan de laatste tien jaar door onderzoeksbureaus werd getaxeerd. Er zijn niet 4800 professionele frituurbedrijven, maar circa 5650. De gezamenlijke omzet van deze bedrijven is minimaal 1,2 miljard euro. De Nederlandse frituurbranche biedt werk aan zeker 55.000 mensen. Deze conclusies trekt de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) uit het pas verschenen rapport dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte in opdracht van de vakvereniging. De cijfers over de totaalomzet, recente omzetontwikkelingen en het aantal bedrijven brachten ProFri en CBS al eerder dit voorjaar naar buiten. Nieuw is het gegeven dat de omzet van ProFri-leden (ondanks de crisis) sinds 2010 groeide met bijna 20 procent. De gegevens over het personeelsbestand zijn helemaal nieuw – en vastgesteld op basis van het CBS-onderzoek naar ProFri’s ledenbestand. De personele gegevens op een rijtje: ● Cafetaria’s, snackbars en frituren hebben gemiddeld 10 medewerkers; ● In de frituurbranche werken circa 55.000 mensen; ● Ruim 58 procent van de medewerkers is vrouw; ● 87 procent van de medewerkers heeft een deeltijdbaan; ● 53 procent van de medewerkers werkt minder dan 12 uur wekelijks; ● 1 op de 5 medewerkers werkt 30 uur of langer per week; ● Ruim 63 procent van de medewerkers heeft een vaste arbeidsrelatie; ● Ruim 61 procent heeft een maandloon onder de 500 euro Opleidingen De Vereniging Professionele Frituurders is blij met de wijze waarop het CBS de frituurbranche in kaart heeft gebracht. ProFri-voorzitter Hans Hus: “De reguliere mbo-opleidingen sluiten niet goed aan op onze wensen. Het CBS-onderzoek laat ons zien waarom. Opleiden via het mbo past niet bij de aard van het dienstverband van het overgrote deel van onze medewerkers.” Samen met het Fastservice Opleidingscentrum werkt ProFri aan nieuwe leertrajecten op mbo-niveau. Deze worden vanaf september aangeboden. De eerste e-learningmodules worden inmiddels aangeboden. Kennis en vakmanschap en het verbeteren ervan draagt ProFri hoog in het vaandel. Voorzitter Hus: “We vinden dit belangrijk, want de wetgever en de consumenten stellen steeds hogere eisen aan onze branche – en dus ook aan die hele grote groep parttime medewerkers.” Het complete onderzoek is op te vragen bij de Vereniging Professionele Frituurders of te vinden op de website van het CBS. Bron: ProFri Fastservicesector - De Nederlandse frituurbranche is veel groter dan de laatste tien jaar door onderzoeksbureaus werd getaxeerd. Er zijn niet 4800 professionele frituurbedrijven, maar circa 5650. De gezamenlijke omzet van deze bedrijven is minimaal 1,2 miljard euro. De Nederlandse frituurbranche biedt werk aan zeker 55.000 mensen. Deze conclusies trekt de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) uit het pas verschenen rapport dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte in opdracht van de vakvereniging. De cijfers over de totaalomzet, recente omzetontwikkelingen en het aantal bedrijven brachten ProFri en CBS al eerder dit voorjaar naar buiten. Nieuw is het gegeven dat de omzet van ProFri-leden (ondanks de crisis) sinds 2010 groeide met bijna 20 procent. De gegevens over het personeelsbestand zijn helemaal nieuw – en vastgesteld op basis van het CBS-onderzoek naar ProFri’s ledenbestand. De personele gegevens op een rijtje: ● Cafetaria’s, snackbars en frituren hebben gemiddeld 10 medewerkers; ● In de frituurbranche werken circa 55.000 mensen; ● Ruim 58 procent van de medewerkers is vrouw; ● 87 procent van de medewerkers heeft een deeltijdbaan; ● 53 procent van de medewerkers werkt minder dan 12 uur wekelijks; ● 1 op de 5 medewerkers werkt 30 uur of langer per week; ● Ruim 63 procent van de medewerkers heeft een vaste arbeidsrelatie; ● Ruim 61 procent heeft een maandloon onder de 500 euro Opleidingen De Vereniging Professionele Frituurders is blij met de wijze waarop het CBS de frituurbranche in kaart heeft gebracht. ProFri-voorzitter Hans Hus: “De reguliere mbo-opleidingen sluiten niet goed aan op onze wensen. Het CBS-onderzoek laat ons zien waarom. Opleiden via het mbo past niet bij de aard van het dienstverband van het overgrote deel van onze medewerkers.” Samen met het Fastservice Opleidingscentrum werkt ProFri aan nieuwe leertrajecten op mbo-niveau. Deze worden vanaf september aangeboden. De eerste e-learningmodules worden inmiddels aangeboden. Kennis en vakmanschap en het verbeteren ervan draagt ProFri hoog in het vaandel. Voorzitter Hus: “We vinden dit belangrijk, want de wetgever en de consumenten stellen steeds hogere eisen aan onze branche – en dus ook aan die hele grote groep parttime medewerkers.” Het complete onderzoek is op te vragen bij de Vereniging Professionele Frituurders of te vinden op de website van het CBS. Bron: ProFri

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Economie groeit met 0,4% in vierde kwartaal 2023

Analyse - In de laatste drie maanden van 2023 is er meer geld uitgegeven dan gedacht. Hierdoor is de Nederlandse economie iets sterker gegroeid dan eerder werd verwacht. De groei van de economie is in het vierde kwartaal uitgekomen op 0,4 procent.

Lees bericht



Minder faillissementen in februari, maar horeca stijgt

Analyse - In februari zijn 26 minder bedrijven failliet verklaard dan in januari, meldt het CBS. Dat is een daling van 7 procent. De onderliggende trend van het aantal faillissementen is echter bijna 2 jaar stijgend. Relatief gezien werden er in februari de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca.

Lees bericht

Omzet horeca nagenoeg gelijk in vierde kwartaal

Analyse - In 2023 heeft de horeca 13,2 procent meer omgezet dan in 2022. Ook in het vierde kwartaal steeg de omzet, zij het licht met 0,1 procent ten opzichte van het derde kwartaal. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) daalde in het laatste kwartaal van 2023 wel met 0,6 procent, zo meldt het CBS.

Lees bericht


ILT gaat strenger controleren op naleving SUP-regels

Controle - De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) gaat cafetaria’s strenger controleren op de naleving van de nieuwe verpakkingsregels, de zogenaamde Singel Use Plastic (SUP)-regels. Daarvoor waarschuwt vakvereniging ProFr, die daarover bericht heeft ontvangen van de inspectiedienst.

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid