Rabobank verwacht in 2018 omzetgroei van 6% in horeca

Groei toerisme en bestedingen zorgen voor groei horeca in 2018

Marktanalyse - Voor 2017 en 2018 verwachten de Rabobank een omzetgroei binnen de horeca van ruim 6 procent. ‘Doordat tegelijkertijd ook de prijzen zullen toenemen, zal de volumegroei ongeveer 4 procent zijn. Dit is vergelijkbaar met de groei van de vorige jaren’, zo schrijft de bank in haar sectorprognose 2018.

Horecabedrijven zullen komend jaar profiteren van de hoge consumptiegroei, is de voorspelling. De omzet van Nederlandse horecazaken is sinds 2011 elk jaar toegenomen, zowel van logiesverstrekking als van eet en drinkgelegenheden. De eerste jaren was deze omzetstijging nog gedreven door een stijging van de afzetprijzen, maar dat is de laatste jaren niet meer het geval. De bank verwacht dat deze groei zich de komende jaren doorzet.

Hotels

De hotellerie was in 2017 de grootste aanjager van groei in de horeca, en de verwachting is dat dit ook in 2018 zo zal zijn. Dit komt doordat steeds meer buitenlandse toeristen Nederland bezoeken, maar ook doordat het binnenlandse toerisme steeds vaker voor een 'luxe' korte vakantie kiest. De positieve ontwikkelingen in de hotellerie worden beperkt door het steeds populairder wordende Airbnb. De verwachting is echter wel dat nieuwe regelgeving de groei van Airbnb zal beperken.

Vakantieparken

De toename van het aantal buitenlandse toeristen zal ook een positief gevolg hebben voor de vakantieparken. Er is wel sprake van verzadiging in de markt, zo laat de Rabobank weten. Hierdoor profiteren bedrijven die zich onderscheiden in de branche (o.a. door uniek aanbod) uiteindelijk meer dan bedrijven die een standaard aanbod hebben.

Eetgelegenheden

De stijgende consumentenbestedingen hebben een positieve invloed op de rentabiliteit van eetgelegenheden. Wel wordt geconstateerd dat het aanbod steeds verder toeneemt waardoor er steeds meer concurrentie is. Op termijn zal dit effect hebben op de prijzen.

Personeel

Er wordt in de sector een groot tekort aan personeel ervaren, met name bij eetgelegenheden. Zo hebben restaurants moeite om goede koks te vinden. Door het tekort aan personeel is het risico dat de kwaliteit afneemt en consumenten gaan kiezen voor alternatieven. Naar alternatieven wordt in de sector ook gezocht, met businessmodellen die minder afhankelijk zijn van een gekwalificeerde kok.

Bron: Sectorprognose Rabobank 2018

Auteur: Steffen van Beek