FNLI: meer voedingsbedrijven overtreden regels kinderreclame

Reclames (UPDATE) – Het aantal voedingsbedrijven dat de regels rondom reclame gericht op kinderen niet goed naleeft is gestegen. Opvallend genoeg betreft dit in toenemende mate reclame voor producten die niet snel als kinderproducten worden gezien, zoals bouillon, kruidenmixen, rookworst, saus en frituurvet.

Dit meldt de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) op basis van onderzoek van de Stichting Reclame Code. Hoewel de naleving in algemene zin goed te noemen is, zijn er toch meer bedrijven geïdentificeerd die in overtreding zijn van deze regels, in vergelijking met 2015, stelt de FNLI. Er lijkt een gebrek aan bewustwording te bestaan dat de regels álle voedingsmiddelen betreffen. Philip den Ouden, directeur FNLI: “Hier is voor de FNLI nog veel werk aan de winkel. Wij zullen, in samenwerking met andere adverteerdersorganisaties zoals de BVA, ons nog meer moeten inspannen om onze leden, maar ook supermarkten, horecabedrijven en media-inkoopbureaus, effectief te informeren over onze eigen regels.”

Maatregelen
De FNLI heeft de bedrijven die in de monitoring worden genoemd hier inmiddels op gewezen. Een groot deel heeft de uitingen die in overtreding waren direct teruggetrokken en zegt toe de nodige maatregelen te nemen, samen met hun mediabureaus, om de regels in de toekomst nog beter na te kunnen leven.

Mars
Uit het onderzoek van FNLI blijkt dat Mars, volgens eigen zeggen, zich houdt aan de regels rondom kidsmarketing. Het bedrijf uit Veghel ontwikkelde in 2007 een marketing code waarin gesteld werd dat het geen reclameactiviteiten richt op kinderen onder 12 jaar. Jack Tabbers, algemeen directeur Mars Nederland: “Mars is een bedrijf dat handelt naar principes en verantwoordelijkheid is daar één van. Wij vinden dat ouders moeten bepalen of kinderen onder 12 jaar onze producten consumeren, niet deze kinderen zelf. Daarom richten wij geen marketing activiteiten op deze doelgroep.” Het bedrijf geeft aan ook uitdagingen te zien op dit gebied, bijvoorbeeld in het gebruik van characters. Zo zijn de bekende M&M’S ‘poppetjes’ al sinds jaar en dag onderdeel van het bekende merk. “We maken heldere keuzes. Ook deze characters richten we niet op kinderen. Zo worden ze alleen in volwassen context gebruikt, kiezen we voor volwassen gezichtsuitdrukkingen en humor die voor kinderen niet grappig is", aldus Tabbers.

Bron: @FoodClicks
 

Auteur: Martijn Louws