Restaurant Instock zet voedselverspilling op de kaart


Verspilling - Instock opent op 21 juni de deuren in Westergasfabriek Amsterdam. Het restaurant zet voedselverspilling prominent op de kaart. De chefkoks van Instock koken met de oogst van de dag, opgehaald bij de diverse AH-filialen in Amsterdam. Instock is gestart door vier werknemers van Albert Heijn: Selma Seddik, Bart Roetert, Freke van Nimwegen en Merel Laarman. Zij werden geconfronteerd met het thema voedselverspilling en besloten samen tot actie over te gaan: ze schreven een ondernemersplan. Vanaf zaterdag 21 juni is dit idee omgevormd tot realiteit: restaurant Instock opent voor vijf maanden de deuren in de Westergasfabriek in Amsterdam. Instock is tot november elk weekend geopend voor een driegangen diner op vrijdag en zaterdag en een brunch op zondag. Doordeweeks is het mogelijk om de locatie af te huren voor evenementen.. De kaart wisselt per dag, op basis van de producten die de desbetreffende dag beschikbaar zijn. ’s Ochtends gaat het ‘food rescue team’ van Instock met hun elektrische wagen langs Amsterdamse Albert Heijn-winkels. Daar halen ze voedsel op, dat voor de supermarkt niet meer verkoopbaar is. “Deze producten zijn overigens nooit over de datum heen; het gaat om bijvoorbeeld brood van een dag oud of een net sinaasappelen waar één slechte in zit, maar de rest nog prima is”, melden de initiatiefnemers. Albert Heijn geeft aan trots te zijn op het getoonde ondernemerschap van Selma, Bart, Merel en Freke en vindt het belangrijk een bijdrage te leveren aan het tegengaan van voedselverspilling. Instock is een stichting zonder winstoogmerk en opereert zelfstandig. De initiatiefnemers hopen op een succes, zodat Instock in permanente vorm kan blijven bestaan, met zelfs de mogelijkheid tot uitbreiding Aan aanbod zal Instock overigens geen gebrek hebben. Uit onderzoek van de Food and Agriculture Organization blijkt dat ongeveer 30 tot 50 procent van ons voedsel wordt verspild. Wereldwijd gaat er jaarlijks zo’n 1,3 miljard ton voedsel verloren. Eten weggooien kost niet alleen geld, ook de energie die in de teelt, verpakking, transport, koeling en bereiding van voedsel is gestoken gaat verloren. Van al het eten dat wordt weggegooid zijn de huishoudens verantwoordelijk voor het grootste deel: 42%. De horeca omvat zo’n 14% van de gehele verspilling. En aan het begin van de keten, bij de boeren, telers en producenten wordt 39% verspild. De retail, oftewel de supermarkten nemen 5% voor hun rekening. Bron: FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid