Rijkswaterstaat kiest in nieuwe aanbesteding voor circulaire catering
Aanbesteding - Rijkswaterstaat en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in Leeuwarden nemen dit jaar een nieuwe cateraar in de arm. Een belangrijke eis is van beide partijen is dat de cateraar circulaire maaltijden opdient. Rijkswaterstaat heeft de ambitie om in 2030 circulair te werken. Ook de catering moet mee in die ambitie. In de zoektocht naar de ideale partner kon Rijkswaterstaat niet uit de voeten met een standaardaanpak. Rob Heijink, Categoriemanager Catering Rijk: 'In dit traject staat alles ter discussie, van inhoudelijke eisen tot de aanbestedingsprocedure.' De ambitie om circulair te cateren riep ook vragen op, zoals wat is circulaire catering precies? 'Voor we konden aanbesteden moesten we dat heel duidelijk krijgen voor onszelf', vertelt Heijink. 'Circulariteit is een begrip dat nog voornamelijk wordt toegepast op producten, voor diensten is het veel minder ver ontwikkeld. Daarom zijn we juni vorig jaar gestart met een uitgebreide verkenning van deze en andere initiatieven op het gebied van circulaire catering.' Circulaire keuken Heijink en zijn collega's nodigden 10 marktpartijen uit om te horen hoe zij invulling geven aan circulariteit. Het niveau van ontwikkelingen liep ver uiteen bleek tijdens die presentaties. Een bezoek aan voorbeeldlocaties Circl van ABN AMRO van vermaat, bevestigde die conclusie. 'Niemand bleek precies te weten wat circulaire catering is en al helemaal niet hoe de circulaire keuken er over een jaar of 5 uitziet. Voor de aanbesteding is een speciale aanbesteding opgezet, met eigen selectiecriteria. Het streven is dat de nieuwe cateraar op 4 februari 2019 gaat starten. De definitieve gunning verwachten we op 21 november. Bron: @FoodClicks Aanbesteding - Rijkswaterstaat en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in Leeuwarden nemen dit jaar een nieuwe cateraar in de arm. Een belangrijke eis is van beide partijen is dat de cateraar circulaire maaltijden opdient. Rijkswaterstaat heeft de ambitie om in 2030 circulair te werken. Ook de catering moet mee in die ambitie. In de zoektocht naar de ideale partner kon Rijkswaterstaat niet uit de voeten met een standaardaanpak. Rob Heijink, Categoriemanager Catering Rijk: 'In dit traject staat alles ter discussie, van inhoudelijke eisen tot de aanbestedingsprocedure.' De ambitie om circulair te cateren riep ook vragen op, zoals wat is circulaire catering precies? 'Voor we konden aanbesteden moesten we dat heel duidelijk krijgen voor onszelf', vertelt Heijink. 'Circulariteit is een begrip dat nog voornamelijk wordt toegepast op producten, voor diensten is het veel minder ver ontwikkeld. Daarom zijn we juni vorig jaar gestart met een uitgebreide verkenning van deze en andere initiatieven op het gebied van circulaire catering.' Circulaire keuken Heijink en zijn collega's nodigden 10 marktpartijen uit om te horen hoe zij invulling geven aan circulariteit. Het niveau van ontwikkelingen liep ver uiteen bleek tijdens die presentaties. Een bezoek aan voorbeeldlocaties Circl van ABN AMRO van vermaat, bevestigde die conclusie. 'Niemand bleek precies te weten wat circulaire catering is en al helemaal niet hoe de circulaire keuken er over een jaar of 5 uitziet. Voor de aanbesteding is een speciale aanbesteding opgezet, met eigen selectiecriteria. Het streven is dat de nieuwe cateraar op 4 februari 2019 gaat starten. De definitieve gunning verwachten we op 21 november. Bron: @FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Bakkerij Pré Pain gaat brood maken van biergraan
Samenwerking – Bakkerij Pré Pain en circulair innovator MaGie Creations gaan samenwerken en hun assortiment uitbreiden met een duurzaam broodconcept. Pré Pain gaat broodproducten maken van het biergraan van MaGie Creations, een restproduct uit het bierbrouwproces.
Lees berichtTest Last Mile Box van Leen Menken levert geen CO2-uitstoot op
Proef – Een proef met leveringen van gekoelde producten met de mobiele ‘Last Mile Koelbox’ van Leen Menken wijst uit dat er geen CO2-uitstoot plaatsvindt. De testleveringen vonden plaats in Amsterdam Zuid met één koelbox, met elektrisch fietsvervoer. Ook blijkt door deze wijze van leveren het aantal vervoersbewegingen te verminderen.
Lees berichtPlant-based restaurant Greenrebel opent in Den Haag
Restaurant – Den Haag is een nieuw plant-based restaurant rijker. Ondernemers Erwin Jansen en zakenpartner Christiaan van Tilburg opende in de Hofstad deze zomer Greenrebel.
Lees berichtLeen Menken start met Foodlogica distributieproef in Amsterdam
Stadsdistributie - Leen Menken Foodservice Logistics start in samenwerking met de fietskoeriers van Foodlogica en de gemeente Amsterdam een twee maanden durende proef met duurzame stadsdistributie. Bij de proef worden bestellingen van verschillende leveranciers gebundeld en afgeleverd bij bedrijven en particulieren.
Lees bericht‘Grab&Fly op Schiphol krijgt circulaire variant’
Luchthavenshops – De ‘oude’ Grab&Fly-shop op de F-pier op Schiphol heeft een nieuwe bestemming gekregen op de D-pier. Een bijzonder initiatief van Schiphol, omdat de Grab&Fly niet met een circulair idee indertijd is opgebouwd. Op de F-pier kunnen reizigers nu kennismaken met een vernieuwde Grab&Fly.
Lees berichtVerpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot haalt 9 mln euro op
Verpakkingsvrij – Twee jaar na lancering haalt verpakkingsvrije online supermarkt Pieter Pot een investering van 9 miljoen euro op. Met behulp van herbruikbare verpakkingen zoals glazen potten wil de snelgroeiende start-up boodschappen doen 100 procent circulair maken.
Lees bericht