Rozerode Ruby als vierde chocoladevariant geïntroduceerd

De rozerode chocolade van Callebaut van de Ruby-boon

Chocolade – Na de donkere chocolade, de melk en witte variant is er nu ook de rozerode Ruby chocolade. De nieuwe chocolade soort was al eerder aangekondigd, maar nog niet verkrijgbaar. Sinds gisteren is deze vierde chocoladevariant  beschikbaar.

De rozerode chocolade komt voort uit de Rubyboon. Meer dan 10 jaar geleden, ontdekte één van de cacao-experts van Callebaut dat bepaalde componenten in deze cacaoboon een chocolade opleverde met een uitzonderlijke rozerode kleur en een fruitige smaak. In samenwerking met de Jacobs University in Bremen (Duitsland) is vervolgens achterhaald wat het geheim was achter deze ontdekking. Analyse wees uit dat bepaalde stoffen in de ruby cacaoboon voor deze kleur- en smaak verantwoordelijk waren. Bij de rozerode Ruby-chocolade gaat het dus om een natuurlijk product, zonder toevoegingen.

Het vergde vervolgens jarenlange research om de ruby-cacaobonen – die voldoende ‘precursoren’ zoals die stoffen worden genoemd, bevatten – te identificeren en te weten te komen hoe de bonen het best tot chocolade worden verwerkt.

De ruby cacaoboon groeit in die landen waar ook traditionele cacao wordt geteeld, bijvoorbeeld Brazilië, Ecuador en Ivoorkust.

Eerder deze week organiseerde groothandel Sligro in het inspiratiecentrum ZiN een speciale bijeenkomst voor zo’n 200 patissiers en horecaondernemers waar getoond werd welke creatieve desserts er met de nieuwe chocoladevariant gemaakt kunnen worden.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek