Sligro noteert 6,3% omzetgroei; nettowinst neemt af naar 28 miljoen

De cijfers van Sligro zijn terug te voeren door de groei die aantrekt in foodretail en foodservice, beide markten waarin de groothandel actief is

Groothandels - Sligro heeft over het eerste halfjaar een omzet behaald van 1,355 miljoen euro, een groei  van 6,3% ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Autonoom nam de omzet met 1,6% toe. De nettowinst over het eerste halfjaar bedroeg 28 miljoen euro, een afname van 3,4% ten opzichte van 2015.

Dit heeft de groothandel donderdag bekend gemaakt. Volgens directievoorzitter Koen Slippens zijn de goede cijfers terug te voeren door de groei die aantrekt in beide markten waarin Sligro actief is, foodretail en foodservice. “De groei in onze beide afzetmarkten trekt zoals verwacht stapje voor stapje aan. In de foodservicemarkt is bovendien het verschil in omzetontwikkeling tussen de diverse marktsegmenten nog altijd groot. In onze beide bedrijfsonderdelen zagen we de omzetontwikkeling in het tweede kwartaal verbeteren.”

Investering
Binnen Foodservice werden de overnames van De Kweker en Java volgens Slippens succesvol geïntegreerd en er werd intensief gewerkt aan de voorbereidingen voor Sligro België. “De integratie- en opstartkosten drukten het halfjaarresultaat, maar wij zien dat als een aantrekkelijke investering voor verdere groei in Nederland en België. Bij foodretail kenden we een uitdagende start van het jaar en stond de omzet in onze oudere EMTÉ (2.0) vestigingen onder druk. Die trend hebben we in de loop van het tweede kwartaal al wat kunnen keren, wat wel tot een hogere promo- en actiedruk leidde. Meer structureel herstel komt onder meer uit de verdere uitrol van de nieuwe EMTÉ formulegeneratie 3.0. De resultaten van de drie pilot winkels en de drie nieuwe winkels die we openden in de eerste helft van het jaar geven ons vertrouwen voor de komende jaren”, aldus Slippens.

België
De voorbereidingen voor de opstart van de Sligro activiteiten in België zijn volgens de groothandel in volle gang. Op basis van de huidige status van het vergunningen- en bouwtraject verwacht Sligro voor de zomer van 2017 de eerste locatie in Antwerpen te kunnen openen. Voor de tweede locatie kijkt het bedrijf met name naar het westen van Vlaanderen, in de omgeving van Brugge. Ook dat traject is volgens Sligro al opgestart.

Overnames
Sligro kondigde in februari van dit jaar de overnames aan van de activiteiten van De Kweker op Texel en in Purmerend, Van Heinde en Java in België. De integratie van de activiteiten van De Kweker heeft de afgelopen maanden plaatsgevonden en is grotendeels afgerond. In 2017 zal de vestiging in Purmerend worden verplaatst naar een nieuwe locatie binnen Purmerend en verder worden geïntegreerd binnen Sligro. Java Foodservice richt zich op verdere groei binnen haar marktsegmenten in België en trekt in toenemende mate shared service activiteiten voor Sligro Food Group in België naar zich toe. Op de locatie van Van Heinde is in mei EMTÉ ’s-Hertogenbosch geopend.

Paradepaardje
Sligro is zeer actief met het openen van nieuwe locaties in Nederland of, zoals in juni in Amsterdam, met de uitbreiding en vernieuwing van bestaande vestigingen. Zo opende de groothandel eind juni in Amsterdam-Duivendrecht het nieuwe paradepaardje. De vestiging op het oude adres is van buiten en binnen volledig vernieuwd en biedt op 16.000 vierkante meter ruim 40.000 artikelen. In oppervlakte is deze vestiging niet alleen een van de grootste, bijzonder is dat alle food- en nonfood-producten, ruim 40.000 in totaal, er op de begane grond worden gepresenteerd. Opvallend zijn de zeer brede gangpaden, het vrije overzicht in de vestiging doordat torenhoge stellingen vrijwel ontbreken, de vele verspresentaties, proeverijen en een zeer breed aanbod met daarin meer dan 5000 nieuwe artikelen.

Bron: Sligro/@FoodClicks

Auteur: Paul Peter Blonk