'Sociale lunchroomketen' Brownies&downieS wil landelijk

Brownies&downieS in Veghel

Lunchroom - Veel aandacht vandaag in de Volkskrant voor het franchiseconcept Brownies&DownieS. In deze lunchroom worden gasten bediend door personeel met een verstandelijke beperking. De keten heeft twaalf vestingen in Brabant en Limburg en binnenkort komen daar nog drie vestigingen bij. De plannen zijn er nu om landelijk te gaan.

Oprichter Thijs Swinkels opende de eerste vestiging vier jaar gelden, nadat hij stage had gelopen op een school voor leerlingen met een beperking. Hij zag dat de leerlingen in staat waren veel energie te geven en gemakkelijk in de horeca konden meedraaien. Omdat Swinkels zelf al ervaring in de horeca, was zijn stap om het zakelijk aan te pakken, een logische voor hem.

Hoewel zijn bedrijf het karakter heeft van een zorginstelling, ziet Swinkels dat zelf anders. Elke vestiging moet tussen de 120.000 en 150.000 euro omzet draaien. Swinkels hoeft aan de werknemers geen salaris te betalen, alleen aan de koks die hem helpen. Per personeelslid krijgt hij 45 euro per dag (hij heeft recht op 90 euro, maar dat vindt Swinkels teveel, red.) vergoeding vanuit het PGB (Persoons Gebonden Budget, red). Hiermee is een businessmodel ontwikkeld, waarmee elke vestiging recht op bestaan heeft.

Uit onderzoek van het landelijk platform Social Enterprises, blijkt dat de laatste twee jaar de werkgelegenheid van 'mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt', de zogenaamde Wajong-jongeren, met zo’n 12 procent is gestegen. Ook binnen de horeca en supermarkten worden steeds vaker jongeren met een beperking ingezet vanuit sociaal maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Bron: Volkskrant/FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek