‘Studenten willen best groente en fruit eten, maar het moet makkelijker’

Studenten willen dat het makkelijker wordt gemaakt om dagelijks aan groente en fruit te komen

Convenience - Zodra studenten worden geconfronteerd met een presentatie van groenten en fruit, worden er volop bananen, wortels, tomaten en aardbeien gegeten. Als voor studenten het eten van groenten en fruit makkelijker wordt gemaakt, neemt de consumptie ervan fors toe. Met name voor snackgroenten liggen er kansen.

Deze conclusie kan worden getrokken uit onderzoek dat studenten van de HAS Hogeschool en Vrije Universiteit Amsterdam hebben gedaan. Uit de Nederlandse voedselconsumptiepeiling van 2007-2010 blijkt dat minder dan 7% van de jongeren tussen de 14 en 30 jaar de richtlijnen voor het eten van groente en fruit haalt. De Vrije Universiteit Amsterdam deed onder studenten onderzoek en daar kwam uit dat minder dan 10% aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente komt. Volgens de scholen is de student ‘een vergeten doelgroep als het gaat om een verbeterd eetpatroon’. Reden een onderzoek te starten over wat te doen om studenten meer groente en fruit te laten eten.

HAS to go huisje
Dit resulteerde in het ‘HAS to go’ huisje. Hierin werden aan de HAS-studenten tweemaal twee weken lang verschillende soorten snackgroente en fruit aangeboden waaronder appels, aardbeien, komkommers, wortels en tomaten. Aan het eind van de periode waarin het groente en fruit werd aangeboden, bleek dat de groente- en fruitinname hoger was dan aan het begin. Vooral de snackgroentes deden het heel goed. Volgens de onderzoekers ligt hierin een mooie kans: zo kun je studenten op een ander tijdstip dan het avondeten meer groente laten eten. Niet alleen zorgt confrontatie voor een hogere consumptie van groenten en fruit, studenten willen vooral dat het makkelijker wordt gemaakt om dagelijks aan groente en fruit te komen. De producten werden tijdens de testperiode gratis aangeboden.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Paul Peter Blonk