Toekomst: "Hybride vlees met insecten"


Voeding - Stadslandbouw ofwel urban farming. Kastuinbouw en veeteelt in leegstaande kantoren. Hybride vlees, waarbij een ouderwetse lap vlees is aangevuld met insecten. Dit zijn enkele van de toekomstperspectieven die trendwatcher Adjiedj Bakas schetst in zijn nieuwe boek The Future of Food. Dit boek van Nederlands bekendste trendwatcher verschijnt op 25 oktober. Volgens Bakas staat de foodbusiness op de drempel van ingrijpende veranderingen en baanbrekende innovaties. Deze zijn volgens hem ook nodig om de voedselcrisis, die nu al her en der voelbaar is, te lijf te gaan. Bakas denkt onder meer dat in de toekomst voedsel zal worden geproduceerd van afval en supermarkten fruit zullen gaan verkopen dat langer vers en houdbaar blijft. Bakas is van oordeel dat nieuwe methoden om de productie te verhogen, zoals genetische modificatie, moeten worden omarmd en niet afgewezen. Wat Bakas betreft moet de voedselproductie niet terugkeren naar kleinschaligheid, omdat het in dit geval moeilijk wordt om alle monden te voeden. Bakas is de tweede schrijver in korte tijd die pleit tegen de kleinschaligheid. Onlangs verscheen een zelfde pleidooi in het boek Hamburgers in het Paradijs van Louise Fresco. Zij stelt onder meer biologische voeding ter discussie en berekende dat voor bioproductie zes keer zoveel landbouwgrond nodig is als voor de methoden van voedselproductie die nu gebruikelijk zijn. Aan het boek van Bakas werkten onder anderen Colette Cloosterman-Van Eerd van Jumbo, Sander van der Laan van Ahold en kok Pierre Wind mee. Ook Louise Fresco leverde een bijdrage.

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid