Verenigde Naties kondigen Jaar van de Boon af


Actie - De FAO (Food & Agricultural Organization) van de Verenigde Naties heeft in Rome officieel het ‘Internationale Jaar van de Boon’ ingeluid. Het vormt de start van een jaar vol wereldwijde initiatieven voor de erkenning van al het goede van de boon als voedingsmiddel. In 2016 zullen in 32 landen Nationale Bonen Comités bonen op de kaart zetten. In Nederland is hiervoor het initiatief de Blije Boon in het leven geroepen. De rijke voedingswaarde en duurzame eigenschappen van de boon zijn onvoldoende bekend maar gunstig voor de gezondheid en het toekomstige voedingspatroon van de wereldbevolking. Niet voor niets hebben peulvruchten een prominente rol gekregen in de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding, zoals op 4 november jongstleden gepresenteerd. Bovendien zijn bonen essentieel als onderdeel van een duurzame voedselproductie voor de toekomst. De VN en alle deelnemende landen hebben dan ook als oogmerk de consument te overtuigen van alle voedingskundige en duurzame voordelen van bonen. Daarnaast zal de boon zich in 2016 manifesteren als supersmakelijke inspiratie voor de maaltijd. Blije Boon In Nederland eten we maar mondjesmaat peulvruchten, in de volksmond ‘bonen’ genoemd. De helft van de bevolking eet nauwelijks of geen peulvruchten. Tien procent van de bevolking eet ten minste 8 gram peulvruchten per dag (bron: Gezondheidsraad). De Nederlandse consument is nog onvoldoende bekend met de goede eigenschappen van bonen en de culinaire mogelijkheden ervan. Onder de naam “Blije Boon” vinden in heel 2016 en daarna activiteiten plaats waarbij informatie én inspiratie voor de dagelijkse maaltijd centraal staan. Inmiddels heeft een flink aantal partijen, waaronder Natuur & Milieu, Voedingscentrum, Albert Heijn, Albron, Professor Daan Kromhout en chef-koks Luc Kusters (Dutch Cuisine), Mathijs Vrieze en Tjitze van der Dam, de boon omarmd. Zij besteden – ieder vanuit hun eigen specialisme – volop aandacht aan de boon. Bonen zitten boordevol eiwitten, ijzer, vitaminen en aminozuren en zijn daardoor een rijke voedingsbron. Van bonen is overtuigend aangetoond dat ze het cholesterol verlagen. Daarnaast zijn ze een goede vleesvervanger. Luc Kusters, ambassadeur van Dutch Cuisine en chef-kok van Restaurant Bolenius, Beste Groenterestaurant van Nederland 2015, beaamt de culinaire mogelijkheden van de boon. “Bonen zijn hip! Ze zijn veelzijdig en verrassend lekker. In de keuken van Bolenius gebruiken we ze vaak. Zo maken we ijs van bruine bonen, witte bonen met koffie of een bitterbal van linzen.” Bron: VN

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid