‘Voedselverspilling beter in kaart brengen’


Evaluatie – 2014 zou het jaar tegen de voedselverspilling moeten zijn geweest, maar een beeld van het succes van de campagne is er niet. “We moeten verspilling beter in kaart’ brengen was dan ook de conclusie bij de overhandiging van het evaluatierapport van de Alliantie Verduurzaming Voedsel aan staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken. In 2014 zette het bedrijfsleven zich met een veelheid aan activiteiten in om voedselverspilling verder terug te dringen. Het ging hierbij om onderzoeken naar hoe bedrijven hun reststromen opnieuw kunnen benutten, het creëren van inzicht waar de meeste verspilling in de keten plaatsvindt tot aan publieksacties om consumenten bewuster te maken om minder te verspillen. Het bedrijfsleven blijft ook in 2015 werken aan het terugdringen van voedselverspilling. Zo’n 20 kopstukken uit de sector deelden hun toekomstambities na afloop van de overhandiging tijdens een diner met de staatssecretaris bij restaurant Instock, dat uitsluitend gebruik maakt van restproducten uit de supermarkt. De resultaten uit 2014 vormen voor de Alliantie Verduurzaming Voedsel een belangrijke impuls om in 2015 onverminderd verder in te zetten op het terugdringen van verspilling. Monitoring van - en rapportage over - reststromen in het bedrijfsleven en de keten krijgt in 2015 de meeste aandacht, om beter zicht te krijgen op wat daadwerkelijk verspild wordt en wat het effect is van deze initiatieven. Dit jaar start hiertoe een pilot. Voedselverspilling doet zich voor in de gehele keten. Grofweg 40 procent bij de oogst en productie, 20 procent bij opslag en transport en 40 procent bij de consument. Bewustwording bij consumenten is daarom een blijvend aandachtspunt, waarvoor de Alliantie ook hulp inroept bij overheid, media en maatschappelijke organisaties. Daarnaast zet de Alliantie in 2015 in op intensieve samenwerking met de Voedselbanken Nederland en met het Voedingscentrum en het wegnemen van wet- en regelgeving die voedselverspilling onnodig in de hand werkt. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid