Vrijwaard kiest voor ambachtelijke keuken


Zorg - De Noord-Hollandse zorgorganisatie Vrijwaard heeft de afgelopen periode het keukenproces onder handen genomen. Alles om te komen tot een aanzienlijke verbetering van gastvrijheid, beleving en kwaliteit van de maaltijd. Tevens heeft men forse kostenbesparingen willen realiseren gecombineerd met méér dan een halvering van de voedselverspilling. “Vrijwaard stond enkele jaren geleden op een tweesprong: kiezen voor meer kant-en-klaar maaltijden of investeren in de eigen keuken”, zo schrijft de zorgorganisatie in een perscommuniqué. In samenwerking met stichting Diverzio, die zich inzet voor duurzaam en gezond eten en drinken in de zorg, werd voor de tweede optie gekozen. Bij het aanpassen van het keukenproces is rekening gehouden met de wensen en behoeften van gasten, bewoners en de cliëntenraad. Bestuurder Coert Veenstra: “Eten en drinken vormen voor veel bewoners het hoogtepunt van de dag. Zij zijn onze gasten en dan moeten we dus ook inspelen op hun wensen.” Motto Onder het motto gezond, smakelijk, dichtbij en duurzaam ging Vrijwaard voor het behoud van de eigen keuken en daar in te investeren, op zich al een unicum in de zorgmarkt waar meer en meer wordt uitbesteed. “Zo ontstond een ambachtelijke keuken, waarin op een hele nieuwe manier wordt gewerkt. De manier van bereiden is veranderd, de maaltijden worden op een andere manier opgemaakt en aangeboden en in het menu (Menu van de Chef) wordt volop gebruik gemaakt van verse seizoensproducten”, aldus de zorgorganisatie. Daarmee is Vrijwaard onderscheidend, niet alleen in de regio Noord-Holland Noord, maar ook landelijk, zo zegt gastvrijheidscoach Ivar Borst. “De voedingsdienst van Vrijwaard heeft zich volledig ingezet om de gastvrijheid, beleving en kwaliteit van de maaltijd te verbeteren. De voedselverspilling is ongekend snel gereduceerd; méér dan gehalveerd binnen 1 jaar. Door een integrale aanpak zijn we gastgerichter en efficiënter gaan werken. Er kon hiermee bovendien bespaard worden aan de kostenkant.” Geur Vrijwaard maakt volop werk van de volgende stap. Daarbij wordt sterk ingezet op beleving van onder andere geur, smaak en kleuren. Zo zullen bijvoorbeeld de soepen en desserts in de restaurants vanaf een serveerwagen aan tafel persoonlijk worden aangeboden en naar wens en smaak bereid. Het percentage regionale producten gaat nog verder omhoog. Op dit moment worden er dagelijks 400 maaltijden bereid waarbij Vrijwaard de ambitie heeft nog meer klanten in de wijk te gaan bedienen met de Maaltijdservice Thuis. Diverzio roemt de manier waarop de koks en medewerkers van Vrijwaard de nieuwe visie hebben omarmd. Directeur Koen Nouws Keij: “Door de hele organisatie heen is lef getoond. En dat in een periode waarin het op veel plaatsen met minder moet. Vrijwaard doet het op eigen kracht, met veel draagvlak én met sterke partners. Zo laat men zien dat er met minder ook méér kan in de zorg en dat gezond en duurzaam eten meer oplevert dan het kost.” Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid