Zelfgemaakte friet wint aan populariteit ten koste van diepvriespatat


Convenience - In snackbars, restaurants en eetcafés in Nederland is zelfgemaakte verse friet aan een opmars bezig. De toenemende populariteit van home made friet gaat ten koste van diepvriesfriet. Vooral in de provincies Noord-Brabant en Zeeland kiest de consument voor zelfgemaakte friet. Dit blijkt uit gegevens afkomstig van de Market Monitor van Datlinq. Volgens het onderzoeksbureau stijgt in snackbars, eetcafés, shoarmatenten en restaurants in elke provincie het aandeel van home made friet. “Consumenten lopen vandaag de dag warm voor alles wat vers en ambachtelijk is”, licht marktonderzoeker Martijn de Bruin van Datlinq toe. “Het gaat ze om de beleving, de unieke ervaring. En zelfgemaakte friet is nou eenmaal romantischer dan friet uit een diepvrieszak”, aldus De Bruin. Brabant Waar landelijk gezien diepvriesfriet van onder meer Aviko en Farm Frites de meest gegeten friet is, zijn het de Brabanders en Zeeuwen die massaal kiezen voor zelfgemaakte friet. Deze twee provincies zijn hiermee een uitzondering, aldus Datlinq. Als Brabanders buiten de deur friet eten, hebben ze liever zelfgemaakte friet. 27 procent van de snackbars, restaurants of andere horecagelegenheden, schotelt eigen patat voor. Landelijke marktleider Aviko moet het in deze provincie met 24 procent met de tweede plaats doen. In de provincie Zeeland maakt 32 procent van alle restaurants en andere eetgelegenheden in de eigen keuken patat. Daarna komt Aviko met 21 procent. Vijf jaar geleden stonden beide frietsoorten nog gelijk, aldus Datlinq die het eten van mosselen als belangrijke reden voor de populariteit van verse friet noemt. Volgens de Zeeuwen en Brabanders moet bij een pan mosselen verse home made friet worden geserveerd. Restaurants In Nederland zijn het vooral de restaurants die home made friet op de menukaart hebben staan; bijna een kwart serveert zelfgemaakte patat. In de snackbars is dit slechts 16 procent. Verse friet bij een broodje shoarma is moeilijk, want van alle shoarmazaken in Nederland heeft slechts 1 procent huisgemaakte friet, aldus Datlinq. Bron: @FoodClicks Convenience - In snackbars, restaurants en eetcafés in Nederland is zelfgemaakte verse friet aan een opmars bezig. De toenemende populariteit van home made friet gaat ten koste van diepvriesfriet. Vooral in de provincies Noord-Brabant en Zeeland kiest de consument voor zelfgemaakte friet. Dit blijkt uit gegevens afkomstig van de Market Monitor van Datlinq. Volgens het onderzoeksbureau stijgt in snackbars, eetcafés, shoarmatenten en restaurants in elke provincie het aandeel van home made friet. “Consumenten lopen vandaag de dag warm voor alles wat vers en ambachtelijk is”, licht marktonderzoeker Martijn de Bruin van Datlinq toe. “Het gaat ze om de beleving, de unieke ervaring. En zelfgemaakte friet is nou eenmaal romantischer dan friet uit een diepvrieszak”, aldus De Bruin. Brabant Waar landelijk gezien diepvriesfriet van onder meer Aviko en Farm Frites de meest gegeten friet is, zijn het de Brabanders en Zeeuwen die massaal kiezen voor zelfgemaakte friet. Deze twee provincies zijn hiermee een uitzondering, aldus Datlinq. Als Brabanders buiten de deur friet eten, hebben ze liever zelfgemaakte friet. 27 procent van de snackbars, restaurants of andere horecagelegenheden, schotelt eigen patat voor. Landelijke marktleider Aviko moet het in deze provincie met 24 procent met de tweede plaats doen. In de provincie Zeeland maakt 32 procent van alle restaurants en andere eetgelegenheden in de eigen keuken patat. Daarna komt Aviko met 21 procent. Vijf jaar geleden stonden beide frietsoorten nog gelijk, aldus Datlinq die het eten van mosselen als belangrijke reden voor de populariteit van verse friet noemt. Volgens de Zeeuwen en Brabanders moet bij een pan mosselen verse home made friet worden geserveerd. Restaurants In Nederland zijn het vooral de restaurants die home made friet op de menukaart hebben staan; bijna een kwart serveert zelfgemaakte patat. In de snackbars is dit slechts 16 procent. Verse friet bij een broodje shoarma is moeilijk, want van alle shoarmazaken in Nederland heeft slechts 1 procent huisgemaakte friet, aldus Datlinq. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid