Ziekenhuis ontwikkelt eigen eiwitrijke snacks


Zorg - Muffins in de smaken pizza en kroket en hartige quiche. Studenten van de opleidingen Fooddesign en Voedingsmiddelentechnologie creëerden nieuwe eiwit- en energierijke snacks voor ondervoede patiënten die het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) opneemt. Uit onderzoek onder diëtisten verpleegkundigen en zorgassistenten bleek namelijk dat patiënten het huidige aanbod van snacks en drinkvoeding niet lekker vinden. Met name de drinkvoeding valt niet in de smaak. Reden voor de afdeling diëtetiek van het ziekenhuis om de HAS Hogeschool in ’s-Hertogenbosch de vraag voor te leggen een met eiwit verrijkte hartige snack te ontwikkelen. Alle patiënten die in het JBZ worden opgenomen, worden gescreend op ondervoeding en krijgen indien nodig eiwit- en energierijke snacks en drinkvoeding aangeboden. Met name het gebruik van Oral Nutritional Supplements (voeding met extra supplementen, red.) is de laatste jaren (landelijk) enorm toegenomen. Toch zijn er twijfels over de effectiviteit. Die werden bevestigd in het onderzoek van een MSc studente van de Maastricht Universiteit. Zij interviewde diëtisten, verpleegkundigen en zorgassistenten, die de drankjes typeerden als ‘te zoet, vieze nasmaak, weinig variatie, geen prettig mondgevoel’. Kortom: niet echt uitnodigend. Verder gaven zij aan dat patiënten die de drinkvoeding gebruiken, vaak minder eten van de reguliere maaltijd, waardoor het netto effect van de extra voedingstoffen beperkt blijft. Hartige alternatieven De fooddesigners van de HAS, die al eerder voor een verzorgingstehuis een hartig product geschikt voor mensen met kauw- en slikproblemen, bedachten op basis van de onderzoeksuitkomsten twee andere concepten: een muffin in de smaken pizza en kroket en een hartige quiche. Beide nieuwe producten werden enthousiast ontvangen door de diëtisten en de koks van het ziekenhuis. Of verzekeraars naast de drinkvoedingen ook andere verrijkte voedingsmiddelen gaan vergoeden, is de vraag. Een andere MSc-student van Maastricht Universiteit gaat met die kwestie aan de slag. Daarnaast gaan de HAS en het JBZ op zoek naar bedrijven die mee willen werken aan de productie van deze verrijkte producten. De koks van het JBZ maken er uiteindelijk een smakelijk en voedzaam eindproduct van. Bron: JBZ

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid