Per 1 april 2020 handhaving rookruimten cafés

Handhaving op rookruimte bij cafés pas per 1 april 2020 Foto: KHN

Rookruimten – Gesprekken tussen KHN en staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS hebben er toe geleid dat de handhaving van het verbod op rookruimten bij cafés pas per 1 april 2020 wordt doorgevoerd. Horecaondernemers hebben op die manier meer tijd om zich in te stellen op de nieuwe situatie.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen vindt het nog steeds zuur dat de rookruimten dicht moeten, maar is tevreden over de gemaakte afspraak om dat per 1 april 2020 te doen. In principe zouden alle rookruimten bij cafés en andere horecagelegenheden al onmiddellijk moeten zijn gesloten, direct na de uitspraak van de Hoge Raad.

Overgangsperiode

Op 27 september heeft de Hoge Raad namelijk bepaald dat de regelgeving in Nederland die het mogelijk maakte dat rookruimten in de horeca zijn toegestaan ‘onverbindend’ is. Rookruimten in de horeca werden daarmee per direct verboden. In een reactie op dat besluit maakte Staatssecretaris Blokhuis toen in een brief aan de Kamer duidelijk dat handhaving per direct niet aan de orde was. Ook omdat de controlerende instantie NVWA daarop nog niet was toegerust. Meer informatie over de handhaving van zijn hand zou medio oktober komen. Na tussentijds overleg met KHN is nu gekozen voor een overgangsperiode tot 1april volgend jaar.

Geluidsoverlast

KHN schrijft dat de belangenbehartiger in een poging een overgangsperiode af te spreken niet alleen stond. Ook van de kant van veel gemeenten werd duidelijk dat zij niet zaten te wachten op onmiddellijke handhaving. Bovendien vrezen gemeenten straks meer te maken te krijgen met overlast door meer rokers op straat, wat het gevolg zal zijn van het sluiten van rookruimten. Door nu 1 april te kiezen valt het moment van handhaving meer samen met de opening van het terrsseizoen, het moment waarop toch al meer horecabezoekers naar buiten gaan.

Andere rookruimten

De staatssecretaris heeft tevens bekendgemaakt dat hij werk gaat maken om ook andere rookruimten, zoals die bij bedrijven en instellingen, eerder gaat sluiten. KHN had daar op aangedrongen omdat die rookruimten niet echt gezonder zijn dan de rookruimten binnen de horeca. Het streven is nu dat dat verbod en de handhaving ervan per 2021 voor (semi)overheidsgebouwen gaat gelden en voor de rest van het bedrijfsleven het jaar 2022 wordt aangehouden.

Bron: KHN/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek