Aantal Nederlandse foodbedrijven blijft groeien

Steeds meer kleinere bedrijven in de levensmiddelensector

Foodindustrie – Het aantal levensmiddelenbedrijven blijft groeien. Dit jaar komt het aantal foodbedrijven uit op 6.525 bedrijven, dat is een groei van 5,5 procent ten opzichte van vorig jaar. De toename is vooral toe te schrijven aan een sterke stijging van het aantal (zeer) kleine bedrijven. Hieronder vallen de ondernemingen met minder dan 10 werknemers in dienst.

Dit blijkt uit de FNLI Monitor Levensmiddelenindustrie van dit jaar, waarvan de resultaten vandaag op de jaarlijkse bijeenkomst in Amersfoort bekend zijn gemaakt. Uit de monitor blijkt dat het aantal kleine bedrijven (< 10 werknemers) sinds 2011 is toegenomen met 60 procent van 3.290 naar 5.266 bedrijven in 2019.

Brexit

Uit de monitor blijkt dat de levensmiddelensector in Nederland zich stabiel ontwikkelt. Risico’s voor de sector liggen met name op het internationale terrein van de gewijzigde handelsovereenkomsten die de VS doorvoert en de Brexit. Na Duitsland en België is het Verenigd Koninkrijk (VK) het derde exportland voor de Nederlandse levensmiddelenindustrie. De uitvoer naar het VK steeg in 2018 met 2,1 procent naar een bedrag van 4,6 miljard euro. Een Brexit heeft voor de Nederlandse levensmiddelenindustrie dus grote gevolgen. De wereldwijde uitvoer van de Nederlandse levensmiddelenindustrie bedraagt 39,1 miljard euro.

Tiende monitor

De Monitor Levensmiddelenindustrie geeft jaarlijks inzicht in de cijfers en ontwikkelingen binnen de Nederlandse levensmiddelenindustrie. De Monitor 2019 is ontwikkeld door economisch onderzoekbureau Decisio, in opdracht van de FNLI en wordt dit jaar voor de tiende keer gepresenteerd.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek