Aantal shoarma- en kebabzaken sinds 2012 met 15% gegroeid


Analyse - Het aantal shoarma- en kebabzaken stijgt fors. Sinds 2012 zijn deze cafetaria-achtige eethuizen in aantal met ruim vijftien procent gegroeid. Nederland telt nu meer dan 2.100 locaties waar de dürüm-döner, pita shoarma, falafel, turkse pizza of kapsalon de belangrijkste gerechten op de menukaart zijn. Dat blijkt uit cijfers van het Rotterdamse bedrijf Datlinq. De stijging van het aantal shoarma – en kebabzaken wordt deels verklaard doordat er veel leegstaande winkelpanden zijn opgevuld. Qua groei is ‘de rek’ er nu echter ‘wel een beetje uit’. In 2019 ziet Datlinq ook landelijk een stabilisatie van het aanbod. Mede doordat ook de snackbar en cafetaria inspelen op de vraag van de Nederlandse consument en het aanbod heeft aangepast. Het Nederlandse kebablandschap bestaat – op enkele kleine ketens na – overigens vooral uit losse filialen. Toch vind je wel veel dezelfde namen terug op de gevels, zoals Sphinx, Piramide, Istanbul of Cleopatra. Shoarma-dichtheid Van alle provincies steeg het aantal kebabzaken het sterkst in Zuid-Holland. Het aantal vestigingen nam daar sinds 2012 met ruim 80 locaties toe. Zuid-Holland heeft samen met Brabant en Limburg ook de hoogste shoarma-dichtheid van Nederland. Relatief hebben die provincies de meeste zaken per honderdduizend inwoners. Van de tien grootste gemeenten tellen Rotterdam, Amsterdam en Den Haag meer dan 100 zaken. Geschiedenis De eerste shoarma-en kebabzaken openden in Nederland begin jaren 70. En nadat Kadir Nurman in Berlijn het eerste broodje döner verkocht, waaide min of meer datzelfde aanbod ook over naar  de grote steden in Nederlandse. Vanuit Meppel en later op de Amsterdamse Rozengracht werd het broodje shoarma doorontwikkeld naar varkensvlees met knoflooksaus voor de Nederlandse markt door Cohen Shawarma. 15 jaar later beleefde de shoarma een echte doorbraak in Rotterdam met de verkoophit “Kapsalon” van El Aviva. Daarna ging het helemaal hard. De kapsalon werd vervolgens doorontwikkeld tot de haute-friture snackbar. Het Frites Atelier en  Par Hasard zijn daar voorbeelden van. Cohen Shawarma heeft onlangs zijn deuren gesloten en omgedoopt naar Ben Cohen Tel Aviv Streetfood. Friet Door het ontstaan van de kapsalon is het aanbod en de verkoop van friet in de shoarma-en kebabzaken flink gestegen. Opvallend is dat in de Nederlandse snackbar en cafetaria’s nog vaak koelverse friet wordt gebruikt, in de shoarma- en kebabzaken is dit net als bij de internationale fastfoodketens meestal diepvries friet. Waarschijnlijk smaakt de kapsalon dan toch het best met de constante kwaliteit van een diepvries frietje. Bron: Datlinq/@FoodClicks Analyse - Het aantal shoarma- en kebabzaken stijgt fors. Sinds 2012 zijn deze cafetaria-achtige eethuizen in aantal met ruim vijftien procent gegroeid. Nederland telt nu meer dan 2.100 locaties waar de dürüm-döner, pita shoarma, falafel, turkse pizza of kapsalon de belangrijkste gerechten op de menukaart zijn. Dat blijkt uit cijfers van het Rotterdamse bedrijf Datlinq. De stijging van het aantal shoarma – en kebabzaken wordt deels verklaard doordat er veel leegstaande winkelpanden zijn opgevuld. Qua groei is ‘de rek’ er nu echter ‘wel een beetje uit’. In 2019 ziet Datlinq ook landelijk een stabilisatie van het aanbod. Mede doordat ook de snackbar en cafetaria inspelen op de vraag van de Nederlandse consument en het aanbod heeft aangepast. Het Nederlandse kebablandschap bestaat – op enkele kleine ketens na – overigens vooral uit losse filialen. Toch vind je wel veel dezelfde namen terug op de gevels, zoals Sphinx, Piramide, Istanbul of Cleopatra. Shoarma-dichtheid Van alle provincies steeg het aantal kebabzaken het sterkst in Zuid-Holland. Het aantal vestigingen nam daar sinds 2012 met ruim 80 locaties toe. Zuid-Holland heeft samen met Brabant en Limburg ook de hoogste shoarma-dichtheid van Nederland. Relatief hebben die provincies de meeste zaken per honderdduizend inwoners. Van de tien grootste gemeenten tellen Rotterdam, Amsterdam en Den Haag meer dan 100 zaken. Geschiedenis De eerste shoarma-en kebabzaken openden in Nederland begin jaren 70. En nadat Kadir Nurman in Berlijn het eerste broodje döner verkocht, waaide min of meer datzelfde aanbod ook over naar  de grote steden in Nederlandse. Vanuit Meppel en later op de Amsterdamse Rozengracht werd het broodje shoarma doorontwikkeld naar varkensvlees met knoflooksaus voor de Nederlandse markt door Cohen Shawarma. 15 jaar later beleefde de shoarma een echte doorbraak in Rotterdam met de verkoophit “Kapsalon” van El Aviva. Daarna ging het helemaal hard. De kapsalon werd vervolgens doorontwikkeld tot de haute-friture snackbar. Het Frites Atelier en  Par Hasard zijn daar voorbeelden van. Cohen Shawarma heeft onlangs zijn deuren gesloten en omgedoopt naar Ben Cohen Tel Aviv Streetfood. Friet Door het ontstaan van de kapsalon is het aanbod en de verkoop van friet in de shoarma-en kebabzaken flink gestegen. Opvallend is dat in de Nederlandse snackbar en cafetaria’s nog vaak koelverse friet wordt gebruikt, in de shoarma- en kebabzaken is dit net als bij de internationale fastfoodketens meestal diepvries friet. Waarschijnlijk smaakt de kapsalon dan toch het best met de constante kwaliteit van een diepvries frietje. Bron: Datlinq/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



Alcoholvrij bier steeds beter verkrijgbaar in horeca

Analyse – De beschikbaarheid van alcoholvrije bier varianten in de foodservice segmenten: eten, drinken, sporten, gemak, slapen en evenementen nemen toe. Inmiddels heeft 57 procent van de locaties in deze segmenten alcoholvrij bier beschikbaar, voor pils met alcohol ligt dit op 68 procent. Dat schrijft het Rotterdamse databedrijf Datlinq in een analyse.

Lees bericht


Thuisbezorging in 4 weken tijd met 20% gestegen

Analyse – De horeca is deze zomer minder hard gestegen dan in de zomer van vorig jaar. Anders ligt dat bij thuisbezorging. Dat blijft maar doorstijgen. De afgelopen 4 weken wederom met 20 procent (van 6,5% van de avondmaaltijden thuis naar 7,9%).

Lees bericht



Effecten versoepelingen teken zich af in foodservice

Analyse - Hoewel de effecten van de versoepelingen in de horeca op 28 april zich in P5 nog niet volledig laten zien, zijn al wel de eerste signalen zichtbaar. Helemaal met het mooie weer van de afgelopen dagen gaat de volgende periode er nog beter uitzien, maar P5 was al een opsteker, zij het dat er nog wel veel werk aan...

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid