Aantal snackbars stabiliseert in Nederland


Cijfers - Het aantal snackbars stabiliseert in Nederland. De afgelopen vijf jaar is het aantal snackbars in Nederland licht afgenomen van circa 4.840 naar 4.802, een daling van 0,8 procent. Ter vergelijking: het aantal fastfood restaurants steeg de afgelopen 5 jaar met bijna 7 procent en de laatste tien jaar zelfs met 11 procent. Dit blijkt uit onderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies. Nederland telt gemiddeld 2,9 snackbars per 10.000 inwoners. Limburg is de provincie met de hoogste dichtheid, met 4,7 snackbars per 10.000 inwoners. Met een dichtheid van ‘slechts’ twee snackbars per 10.000 inwoners biedt Flevoland theoretisch gezien de meeste ruimte voor uitbreiding, meldt Van Spronsen. Hier is echter al sprake van een inhaalslag gezien de forse groei in Almere in de afgelopen 5 jaar (+23 procent). Daling De afgelopen tien jaar daalde het aantal snackbars met 4 procent, alleen in de provincies Drenthe, Flevoland en Zeeland is het aantal snackbars de afgelopen jaren wel gestegen. Ter vergelijking: het aantal fastfood restaurants steeg de afgelopen 5 jaar met bijna 7 procent (laatste tien jaar met 11 procent). Doordat de fastfood restaurants gemiddeld fors groter zijn dan de snackbars steeg het aantal vierkante meter verkoopoppervlakte de afgelopen 5 jaar in het ‘snacksegment’ nog wel met 1 procent. Trends De trend van kwaliteitsverbetering en meer gezond zet zich ook in de snackbarsector verder door. Zo ziet Van Spronsen op basis van onderzoek dat bijvoorbeeld snackbarketens als Kwalitaria en Foodmaster naast friet ook de focus leggen op het aanbieden van kwalitatieve hamburgers. Hierdoor schuift het snacksegment, in snackbars maar ook in de fastfood, steeds meer in elkaar. Opvallende ontwikkeling in de snackbarsector is de opkomst van biologische hippe frietzaken. Ook bekende topchefs zoals Niven Kunz en Sergio Herman openen momenteel in rap tempo hun Friet District en Frites Atelier door heel Nederland. Om die reden en omdat het aantal snackbars de afgelopen 5 jaar is gestabiliseerd lijkt er, zo zegt Van Spronsen, voor de komende jaren een marktevenwicht te ontstaan waar een substantiële verdere daling van het aanbod op korte termijn niet te verwachten is. En de verwachting? Naast het verder verduurzamen van de bedrijfsvoering en het assortiment verwacht het horeca-adviesbureau in de toekomst steeds meer gezonde producten in het assortiment te zien verschijnen, zoals bijvoorbeeld frites van zoete aardappel, groentechips en bitterballen gevuld met groenten. Bron: @FoodClicks Cijfers - Het aantal snackbars stabiliseert in Nederland. De afgelopen vijf jaar is het aantal snackbars in Nederland licht afgenomen van circa 4.840 naar 4.802, een daling van 0,8 procent. Ter vergelijking: het aantal fastfood restaurants steeg de afgelopen 5 jaar met bijna 7 procent en de laatste tien jaar zelfs met 11 procent. Dit blijkt uit onderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies. Nederland telt gemiddeld 2,9 snackbars per 10.000 inwoners. Limburg is de provincie met de hoogste dichtheid, met 4,7 snackbars per 10.000 inwoners. Met een dichtheid van ‘slechts’ twee snackbars per 10.000 inwoners biedt Flevoland theoretisch gezien de meeste ruimte voor uitbreiding, meldt Van Spronsen. Hier is echter al sprake van een inhaalslag gezien de forse groei in Almere in de afgelopen 5 jaar (+23 procent). Daling De afgelopen tien jaar daalde het aantal snackbars met 4 procent, alleen in de provincies Drenthe, Flevoland en Zeeland is het aantal snackbars de afgelopen jaren wel gestegen. Ter vergelijking: het aantal fastfood restaurants steeg de afgelopen 5 jaar met bijna 7 procent (laatste tien jaar met 11 procent). Doordat de fastfood restaurants gemiddeld fors groter zijn dan de snackbars steeg het aantal vierkante meter verkoopoppervlakte de afgelopen 5 jaar in het ‘snacksegment’ nog wel met 1 procent. Trends De trend van kwaliteitsverbetering en meer gezond zet zich ook in de snackbarsector verder door. Zo ziet Van Spronsen op basis van onderzoek dat bijvoorbeeld snackbarketens als Kwalitaria en Foodmaster naast friet ook de focus leggen op het aanbieden van kwalitatieve hamburgers. Hierdoor schuift het snacksegment, in snackbars maar ook in de fastfood, steeds meer in elkaar. Opvallende ontwikkeling in de snackbarsector is de opkomst van biologische hippe frietzaken. Ook bekende topchefs zoals Niven Kunz en Sergio Herman openen momenteel in rap tempo hun Friet District en Frites Atelier door heel Nederland. Om die reden en omdat het aantal snackbars de afgelopen 5 jaar is gestabiliseerd lijkt er, zo zegt Van Spronsen, voor de komende jaren een marktevenwicht te ontstaan waar een substantiële verdere daling van het aanbod op korte termijn niet te verwachten is. En de verwachting? Naast het verder verduurzamen van de bedrijfsvoering en het assortiment verwacht het horeca-adviesbureau in de toekomst steeds meer gezonde producten in het assortiment te zien verschijnen, zoals bijvoorbeeld frites van zoete aardappel, groentechips en bitterballen gevuld met groenten. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid